Πρωτοβουλία για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΔΕΗ αναλαμβάνουν στελέχη της αυτοδιοίκησης και δήμαρχοι της Αττικής, με αίτημα να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τον πρόεδρό της κ. Κ. Ασκούνη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης έχουν χαράξει κοινή γραμμή. Από τη μια τάσσονται κατά του κινήματος «δεν πληρώνω» σχετικά με το Ειδικό Τέλος επί των ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ – η προτροπή στη μη πληρωμή «δεν είναι υπεύθυνη στάση», σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν που κατά τη κοινή τους συνεδρίαση το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι πρόεδροι και τα μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας. Από την άλλη, επειδή, όπως επεσήμανε και ο κ. Ασκούνης, υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής από ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, ζητούν «άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Στο ίδιο μήκος κύματος το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα «να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε συμπολίτες μας που για αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας δεν κατέβαλαν το τέλος ακινήτων» ενώ δηλώνει ότι καλύπτει πολιτικά τις νόμιμες ενέργειες των Δήμων που αποσκοπούν να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, λόγω μη πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης θεωρεί πολιτικά εσφαλμένη τη σύνδεση της είσπραξης φόρων της Κεντρικής Κυβέρνησης με την είσπραξη λογαριασμών κοινής ωφέλειας, «με παράκαμψη των θεσμοθετημένων διαδικασιών της φορολογικής νομοθεσίας και με προβλεπόμενη ποινή σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, τη διακοπή αντίστοιχων παροχών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ηλεκτροδότηση, που είναι αναγκαίες για τη στοιχειώδη επιβίωση των πολιτών». Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά των αρμοδίων, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπ’ όψη, ότι η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου, εκτός από τη Δ.Ε.Η., δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των Δήμων, «για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη Δ.Ε.Η. δημοτικά τέλη αποτελούν, στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους».
Ο κ. Καμίνης θεωρεί «εμμονή», η οποία πρέπει να σταματήσει, τη διαρκή αύξηση των φόρων και μείωση των εισοδημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων και προτάσσει την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, την κατάργηση των επιλεκτικών φοροαπαλλαγών, τον «εξορθολογισμό της πολιτικής μισθών».
Πάντως, ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει ότι θα ενισχύσει τις υπηρεσίες του, προς διευκόλυνση των Δημοτών στην αντιμετώπιση των θεμάτων «που συνδέονται με το συγκεκριμένο νόμο, ως προς τη χορήγηση των στοιχείων και πιστοποιητικών για τη διόρθωση λαθών, την οικογενειακή κατάσταση, καθώς και τις παροχές συμβουλών κ.τ.λ.».