«Ο κόσμος μας σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, έχει την ανάγκη ισχυρών ιδεών, ιδεών που κινητοποιούν τις κοινωνίες, που μας φέρνουν κοντά».

Με αυτά τα λόγια η η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα, χαιρέτησε το Φόρουμ Αρχηγών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 36ης γενικής συνέλευσης της UNESCO.

Η συνέλευση άρχισε προχθές -31 Οκτωβρίου- στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι, και θα διαρκέσει ως τις 10 Νοεμβρίου.

Το εν λόγω Φόρουμ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων στην υψηλότερη βαθμίδα των κυβερνήσεων, με σκοπό να τεθούν νέες, πιο εμπνευσμένες και δημιουργικές προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Συμμετείχαν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, Pal Schmitt, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Γκαμπόν, Ali Bongo Ondimba, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ακτής του Ελεφαντοστού, Alassane Ouattara, o Πρωθυπουργός της Γρενάδας, Tillman Thomas, o Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Μπενίν, Pascal Irenée Koupaki, o Πρωθυπουργός της Κένυας, Raila Odinga, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Boris Tadic και o Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Παλάου, Johnson Toribiong.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός-Πρόεδρος της κυβέρνησης της Φλάνδρας(Βέλγιο), Kris Peeters, η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, και η Πρώτη Κυρία της Δομινικανής Δημοκρατίας, Margarita Cedeno de Fernandez.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν, τέλος, και Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Vigdis Finnbogadottir, ο καλλιτέχνης Ζurab Tsereteli και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.