Φιλότιμες προσπάθειες να πείσει το γερμανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την αύξηση των κονδυλίων του EFSF από τα 400 δισ. ευρώ, που με χίλιες δυσκολίες αποφάσισε προσφάτως η Ευρώπη, στα 1 τρισ. ευρώ και πλέον, καταβάλλει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία βιώνει την άβολη παραδοξότητα να είναι ισχυρότερη και με μεγαλύτερη επιρροή στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό της χώρας της.
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και της «δύναμης πυρός» του EFSF και βεβαίως ο καθορισμός του βάθους και της έκτασης του ελληνικού κουρέματος, ζητήματα αλληλένδετα που θα πρέπει να λυθούν έως την Τετάρτη – αν και η ίδια η Μέρκελ άφησε ανοικτό κι ένα παράθυρο η σύνοδος κορυφής να καταλήξει σε μια απόφαση-πλαίσιο, μια απόφαση δηλαδή που θα αφήνει να καθοριστούν εν… ευθέτω χρόνω και το ποσοστό του ελληνικού κουρέματος και η επακριβής αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Διάσωσης.
«Μας λείπουν ακόμη σημαντικές ψηφίδες στο παζλ που θα λύσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το δυσκολότερο κομμάτι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η γερμανίδα καγκελάριος τις επόμενες 48 ώρες είναι να πείσει την Bundestag να συμφωνήσει στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του EFSF», δήλωσε στο Bloomberg η Καθλίν Μπρουκς, διευθύντρια ερευνών της Forex.com στο Λονδίνο.
Οντως, αν η Μέρκελ ως επικεφαλής της ισχυρότερης οικονομικά και πολιτικά χώρας της Ευρώπης μπορεί και πειθαναγκάζει τους εταίρους της – των Γάλλων συμπεριλαμβανομένων – και να «περνά» τη γραμμή της, στο εσωτερικό της Γερμανίας ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού η αντιδημοτικότητα της οποίας αυξάνεται από μήνα σε μήνα, απλώς πασχίζει να αρθρώσει πειστικό λόγο. Και μάλιστα διαπιστώνει ότι κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να πείσει τους αντιπάλους της στην αντιπολίτευση παρά τους συναδέλφους της στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μέρκελ ζητεί από την Κάτω Βουλή να δώσει το πράσινο φως για να φθάσουν τα κονδύλια του EFSF πάνω από το 1 τρισ. ευρώ, ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι το Ταμείο έχει τα μέσα να στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αλλά και μεγαλύτερες πλην υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Ιταλία.
Πρόκειται για μια πρόταση «αναβαθμισμένη» συγκριτικά με αυτήν που κυκλοφορούσε χθες στις Βρυξέλλες, για συγχώνευση των κονδυλίων του ΕFSF (440 δισ. ευρώ) και του μελλοντικού ESM (500 δισ. ευρώ), ώστε να φθάσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Διάσωσης στα 940 δισ. ευρώ και να είναι μάλιστα διαθέσιμα πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο μήνα η Μέρκελ βρίσκεται σε μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία, καθώς υποχρεούται να εξασφαλίζει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου προτού εισηγηθεί οτιδήποτε στους Ευρωπαίους εταίρους.
Οι Γερμανοί βουλευτές διστάζουν να εγκρίνουν την πρόταση, καθώς η Γερμανία συμμετέχει ήδη κατά 211 δισ. ευρώ στο «πακέτο» των 400 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν χθες γι’ άλλη μια φορά το ενδεχόμενο το Ταμείο Διάσωσης να χρησιμοποιήσει κονδύλια προερχόμενα από την EKT.

Σημειωτέον ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου η γερμανική Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την αύξηση των κονδυλίων του EFSF στα 440 δισ. ευρώ.