Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Σουηδία θεωρούν πως είναι πιθανό η κατανάλωση σοκολάτας να μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με τη μελέτη τους όσο περισσότερη σοκολάτα καταναλώνει κανείς τόσο περισσότερο περιορίζει τις πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα μιας έρευνας με αντικείμενο την μαστογραφία που έγινε το 1997 σε 33 χιλιάδες γυναίκες στη Σουηδία ηλικίας 49-83 ετών και η πορεία της υγείας τους παρακολουθούνταν στη συνέχεια για μια δεκαετία.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνες που κατανάλωναν σοκολάτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό και μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της σοκολάτας τόσο αυξανόταν και η προστασία τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπεύθυνες για την προστασία από τα εγκεφαλικά είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας (φλαβονοειδή) οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι συστάσεις

«Θα πρέπει να σημειώσω ότι ο σχεδιασμός της έρευνας τα δεδομένα της οποίας μελετήσαμε δεν ήταν τέτοιος που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τους κινδύνους πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Η σοκολάτα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να γίνεται λελογισμένα καθώς περιέχει πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη. Αν πρόκειται να γίνει κατανάλωση σοκολάτας είναι προτιμότερο να φάει κάποιος μαύρη σοκολάτα που περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη και γάλα» αναφέρει η Σουζάνα Λάρσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American College of Cardiology.