Σας κατηγορούν ότι αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα και εξακολουθείτε να διατηρείτε την αισιοδοξία σας ακόμη και όταν οι προοπτικές είναι περισσότερο από δυσοίωνες; Αν ναι, μπορείτε να απαντήσετε άφοβα ότι δεν φταίτε εσείς, αλλά ο εγκέφαλός σας. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος έχει τη συνήθεια να προκρίνει τις θετικές σκέψεις «λογοκρίνοντας» τις αρνητικές.

Τα επίπεδα αισιοδοξίας, σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξήγαγαν τη μελέτη, δεν είναι τα ίδια σε όλους. Σε ορισμένους είναι υπερβολικά υψηλά, με αποτέλεσμα να αγνοούν εντελώς τις αρνητικές πλευρές εμφανίζοντας μια λανθασμένα θετική αντίληψη για τον κόσμο και τις καταστάσεις.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ακόμη και όσοι δηλώνουν απαισιόδοξοι, όπως αποδεικνύεται σφάλλουν: τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των ανθρώπων προτιμά να βλέπει τη θετική και όχι την αρνητική πλευρά των πραγμάτων.

Η αισιοδοξία στον τομογράφο

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου «μέτρησαν» τα επίπεδα αισιοδοξίας 14 εθελοντών και στη συνέχεια τους εξέτασαν στον τομογράφο ρωτώντας τους πόσο πιθανό θεωρούσαν να τους συμβούν διάφορα «άσχημα» γεγονότα, όπως π.χ. το να πάρουν διαζύγιο ή να εμφανίσουν καρκίνο.

Στη συνέχεια είπαν στους εθελοντές ποιες ήταν στην πραγματικότητα οι πιθανότητες να συμβεί το κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά ξεχωριστά στον γενικό πληθυσμό και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν ξανά τον προσωπικό τους «κίνδυνο».

Οι αισιόδοξοι αξιολόγησαν εντελώς διαφορετικά τις πιθανότητες σε σχέση με τους απαισιόδοξους ανάλογα με το αν η πραγματικότητα ήταν χειρότερη ή καλύτερη από τις προβλέψεις τους. Για παράδειγμα, η γενική πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου δόθηκε από τους ειδικούς στο 30%.

Αν ο εθελοντής είχε αξιολογήσει αρχικά τον δικό του κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο 40%, στη δεύτερη εκτίμηση «κατέβαινε» περίπου στο 31%. Αν όμως η αξιολόγηση του ήταν στο 10% η «αναπροσαρμογή» στην οποία προέβαινε μετά την αρνητική πληροφορία ήταν ελάχιστη και υπολειπόταν κατά πολύ του 30%.

Θετική δραστηριότητα

Όταν τα «νέα» ήταν θετικά όλοι οι εθελοντές εμφάνιζαν έντονη δραστηριότητα στους πρόσθιους λοβούς του εγκεφάλου οι οποίοι συνδέονται με την επεξεργασία των λαθών.

Στις θετικές πληροφορίες οι πιο αισιόδοξοι εμφάνιζαν λιγότερη δραστηριότητα στους πρόσθιους λοβούς, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι περισσότερη. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός τους επεξεργαζόταν τα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνουμε τις θετικές ή τις αρνητικές πληροφορίες είναι τελικά μάλλον διαφορετικός από ό,τι νομίζουμε.

Αγνοια κινδύνου

«Οι προειδοποιήσεις ότι το κάπνισμα σκοτώνει δεν λειτουργούν γιατί τελικά οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι δικές τους πιθανότητες καρκίνου είναι λιγότερες. Το ποσοστό των διαζυγίων είναι 50% αλλά όλοι νομίζουν ότι αυτό δεν ισχύει για τους ίδιους. Υπάρχει μια θεμελιώδης μεροληψία στον εγκέφαλο» τόνισε η δρ Τάλι Σαρότ, επικεφαλής της μελέτης.

Η ειδικος πρόσθεσε ότι η αισιοδοξία, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, κάνει καλό στην υγεία, επεσήμανε όμως ότι ενέχει και παγίδες. «Η αρνητική πλευρά είναι ότι υποτιμούμε τους κινδύνους» υπογράμμισε.