Πανικός έχει προκληθεί στις αγορές καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι οι απώλειες των κατόχων ελληνικών τίτλων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν καθώς προεξοφλούνται εκτενείς ζημιές για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τις μεγαλύτερες απώλειες, κοντά στο 3%, καταγράφουν οι δείκτες DAX στη Φρανκφούρτη και CAC-40 στο Παρίσι, ενώ ελαφρώς μικρότερη πτώση σημειώνει ο FTSE στο Λονδίνο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει σταθεροποιημένο σε ισοτιμία κοντά στα 1,31 δολάρια.

Τον φόβο στις αγορές πυροδότησε η φράση «αναθεώρηση των τεχνικών όρων» που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των δηλώσεών του καθώς τόνισε ότι «οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί μετά την 21η Ιουλίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικοί φορείς και επενδυτικά ταμεία κατέχουν ελληνικά ομόλογα ή προϊόντα συνδεδεμένα με αυτά, θα πρέπει να υποστούν απώλειες που θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 21%.

Περί αυτού επιχειρηματολογούν ανοικτά πλέον πολλοί οικονομικοί παράγοντες. Ανάμεσά τους και το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών Ερευνών RWI.

Ο οικονομολόγος και μέλος του ινστιτούτου, Βιμ Κέστερς, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και θα πρέπει να αγγίξει το 50%.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι η νέα συμφωνία δεν θα πρέπει να έχει εθελοντικό αλλά δεσμευτικό χαρακτήρα για τους πιστωτές της Ελλάδας.

Και αυτό ασφαλώς δεν είναι και η πιο ευχάριστη είδηση που θα μπορούσαν να ακούσουν οι ιδιώτες επενδυτές.