Μπούκλα με προϊστορία

Μια μπούκλα μαλλιών φαίνεται να ανατρέπει τις θεωρίες μας για τις μεταναστεύσεις των μακρινών προγόνων μας έξω από την Αφρική και να αφαιρεί από τους Ευρωπαίους τον τίτλο των αρχαιότερων εποίκων του ανθρώπινου είδους.«Διαβάζοντας» από αυτήν το γονιδίωμα των Αβορίγινων της Αυστραλίας επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός αυτός εγκατέλειψε πρώτος την αφρικανική ήπειρο και είχε ήδη εγκατασταθεί στον σημερινό τόπο κατοικίας του 25.000 χρόνια νωρίτερα από όλους τους υπολοίπους.

Μια μπούκλα μαλλιών φαίνεται να ανατρέπει τις θεωρίες μας για τις μεταναστεύσεις των μακρινών προγόνων μας έξω από την Αφρική και να αφαιρεί από τους Ευρωπαίους τον τίτλο των αρχαιότερων εποίκων του ανθρώπινου είδους.

«Διαβάζοντας» από αυτήν το γονιδίωμα των Αβορίγινων της Αυστραλίας επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός αυτός εγκατέλειψε πρώτος την αφρικανική ήπειρο και είχε ήδη εγκατασταθεί στον σημερινό τόπο κατοικίας του 25.000 χρόνια νωρίτερα από όλους τους υπολοίπους.

Πολύτιμο σουβενίρ

Η μπούκλα είχε δωριστεί από έναν ιθαγενή της Αυστραλίας στον βρετανό ανθρωπολόγο Αλμπερτ Κον Χάντον το 1921. Σήμερα το DNA της αναλύθηκε από ομάδα διεθνών ερευνητών η οποία διάβασε την αλληλουχία του γονιδιώματος των Αβορίγινων.

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», οι ειδικοί είχαν θεωρήσει ότι η μπούκλα-σουβενίρ θα αποτελούσε ένα καλό δείγμα για μια τέτοια ανάλυση. Αυτό γιατί ο κάτοχός της θα πρέπει να είχε «καθαρή» καταγωγή εφόσον την εποχή εκείνη οι Αβορίγινες δεν είχαν ακόμη προσμειχθεί ιδιαίτερα με τους ευρωπαίους εποίκους. Η υπόθεσή τους αποδείχθηκε σωστή.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν το γονιδίωμα του αυστραλού ιθαγενή με αυτό σύγχρονων Κινέζων, Ευρωπαίων και Αφρικανών εξετάζοντας τις διαφορές στις μεταλλάξεις του DNA. Διαπίστωσαν ότι το DNA του Αβορίγινα εμφάνιζε μοναδικές μεταλλάξεις, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι πρόγονοί του θα πρέπει να είχαν αποκοπεί από τους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες προτού αυτές οι δυο ομάδες χωριστούν μεταξύ τους.

Αποκόπηκαν πρώτοι

Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος των μακρινών προγόνων των σημερινών Αβορίγινων από την Αφρική είχε σημειωθεί πολύ νωρίτερα από αυτή των Ευρωπαίων και των Ασιατών. Δηλαδή, αντίθετα με τις ως τώρα θεωρίες, οι Αβορίγινες δεν κατάγονται από τους Ασιάτες, αλλά αποτελούν «καθαρή» φυλετική ομάδα που έφθασε στην Αυστραλία απ’ ευθείας από την Αφρική.

«Όταν οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες εξακολουθούσαν να αποτελούν έναν ενιαίο πληθυσμό οι Αβορίγινες βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν προς την Αυστραλία» εξήγησε ο Μόρτεν Ράσμουσεν, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ο οποιος μετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι και οι τρεις αυτές ομάδες έχουν διαφορετικές μεταλλάξεις σε σχέση με αυτές των Αφρικανών, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι είχαν όλες αποχωριστεί από τους Αφρικανούς πριν από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κρατούσα θεωρία υποστηρίζει σημερα ότι οι «αρχαιότεροι» ανθρώπινοι έποικοι εκτός της Αφρικής είναι οι Ευρωπαίοι. Αυτό γιατί πιστεύεται ότι η έξοδος από την αφρικανική ήπειρο έγινε σε μια, ενιαία φάση, με τους πρώτους πληθυσμούς να εγκαθίστανται αρχικά στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και, πολύ αργότερα, να εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη.

Τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας των επιστημόνων όμως δείχνουν ότι οι Αβορίγινες «βγήκαν» από την Αφρική πρώτοι και ήταν εγκατεστημένοι στην Αυστραλία ήδη 25.000 χρόνια προτού οι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων και Ασιατών εποικίσουν τις περιοχές όπου εξακολουθούν να ζουν σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science