Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το σύστημα της ηγεσίας που ίδρυσε ο ίδιος στηρίχθηκε στη λαϊκή βούληση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξαλειφθεί, ενώ χαρακτήρισε «μασκαράτα» τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τώρα στη Λιβύη. Επιπλέον κάλεσε τους Λίβυους «να μην πιστεύουν» ότι έχει υπάρξει αλλαγή καθεστώτος.

Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στη Συρία Arrai, ο Καντάφι σημείωσε επίσης ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη. «Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι μια μασκαράτα που υπάρχει μόνον χάρη στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι δεν θα διαρκέσουν για πάντα», σημείωσε ο Καντάφι. «Μην πιστεύετε ότι ένα καθεστώς ανατράπηκε και ότι ένα άλλο επιβλήθηκε με τη βοήθεια των αεροπορικών και των θαλάσσιων πληγμάτων», προσέθεσε.

«Είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτό το καθεστώς καθώς εκπροσωπεί εκατομμύρια Λίβυους», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «όλες οι λιβυκές φυλές γνωστοποίησαν στο ΝΑΤΟ ότι κανείς δεν εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό».

«Η μόνη νόμιμη εξουσία είναι αυτή του λαού και των λαϊκών επιτροπών και οποιαδήποτε άλλη (εξουσία) είναι άκυρη και παράνομη», υπογράμμισε.

«Εγώ δεν ασκώ την εξουσία από το 1977 όταν παρέδωσα την εξουσία στο λαό, σηματοδοτώντας έτσι τη δημιουργία της Δημοκρατίας των μαζών», συνέχισε.

«Το πολιτικό σύστημα στη Λιβύη είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία του λαού (…) και είναι αδύνατο αυτό το σύστημα να εξαλειφθεί», σημείωσε.

«Οι βόμβες των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσουν», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ένα νέο καθεστώς δεν μπορεί να επιβληθεί με τα πλήγματα.