Από την αρχή της επαγγελματικής διαδρομής του ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Μπάσκετ κ.Ηλίας Ζούροςδεν έβαζε στεγανά στις επιρροές που δεχόταν από συναδέλφους του προπονητές εγνωσμένης αξίας. Αρκετές φορές ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τα προγράμματα κορυφαίων κόουτς του ΝΒΑ όπως οι κκ.Γκρεγκ ΠόποβιτςκαιΜάικ Ντ’ Αντόνι, ενώ συχνά στις ομάδες του χρησιμοποιεί συστήματα από το ΝCAA (κολεγιακό πρωτάθλημα) προσαρμοσμένα στις ευρωπαϊκές ανάγκες και στον τρόπο παιχνιδιού του εκάστοτε συλλόγου του.

Αυτή τη φορά, έχοντας να αντιμετωπίσει τη Γαλλία του τρις πρωταθλητή του ΝΒΑ (με τους Σαν Αντόνιο Σπερς)Τόνι Πάρκερστον αυριανό (15/9, 18.00) νοκ άουτ προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, ο 45χρονος κόουτς προσανατολίζεται στο να ακολουθήσει τη συνταγή ενός προπονητή, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στην επίτευξη δύσκολων στόχων και συν τις άλλοις είναι ο ρέκορντμαν στην Ευρωλίγκα μετρώντας οκτώ τρόπαια με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Ο λόγος για τον προπονητή του Παναθηναϊκού κ.Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος… ξέθαψε το περίφημο «box andone» (τέσσερις παίκτες ζώνη και ένας ‘μαν του μαν’) για να αντιμετωπίσει τονΧουάν Κάρλος Ναβάροκαι εν τέλει να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στη φοβερή σειρά των περυσινών πλέι οφ, όπου οι Πράσινοι εξασφάλισαν _ παρά το μειονέκτημα της έδρας _ το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης κατακτώντας εν συνεχεία τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», που «εισχώρησε» στα άδυτα της Εθνικής, το σκεπτικό του κ. Ζούρου έχει ως κεντρικό αμυντικό άξονα τονΝικ Καλάθη, ο οποίος αντί να «κυνηγά» λυσσαλέα τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα, θα κληθεί να επιστρατεύσει τις αμυντικές ικανότητές του, ούτως ώστε να περιορίσει τη δράση του πολυδιάστατου Πάρκερ, ενώ οι άλλοι τέσσερις συμπαίκτες του θα έχουν διάταξη «ζώνης» επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Γαλλίας στα σουτ τριών πόντων (4,4/12,8 ήτοι 34,3% κατά μέσον όρο).

Υπάρχει, βέβαια, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Εθνική Γαλλίας, πιο συγκεκριμένα στον Ναβάρο, που «καταδίωκε» ο Καλάθης και… στον ύπνο του όπως είχε δηλώσει στο «Βήμα της Κυριακής» και στον Πάρκερ, που κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα από τον Ισπανό στο παρκέ. Ο Ναβάρο είναι ένας αεικίνητος σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος δεν σταματά ποτέ να τρέχει όσο βρίσκεται στο παιχνίδι, με ή χωρίς την μπάλα και είναι περισσότερο εκτελεστής. Αντιθέτως, ο γάλλος σουπερστάρ είναι κλασικός πόιντ γκαρντ, που σημαίνει ότι σπάνια αποχωρίζεται την μπάλα, ενώ του αρέσει να δημιουργεί για τον εαυτό του και για την ομάδα.

«Ο Πάρκερ είναι ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ που αγωνίζονται στον πλανήτη. Θέλει μεγάλη προσοχή και αν ο κόουτς μου αναθέσει το μαρκάρισμά του θα προσπαθήσω να τον δυσκολέψω όσο μπορώ. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαι ενθουσιασμένος που θα τον αντιμετωπίσω και υπόσχομαι να τα δώσω όλα. Είμαι σίγουρος ότι έτσι σκέφτονται και τα άλλα παιδιά της Εθνικής. Κατά τη γνώμη μου, η άμυνα, τα ριμπάουντ και ο έλεγχος του ρυθμού θα καθορίσουν την έκβαση του προημιτελικού», δήλωσε ο Καλάθης στο «Βήμαonline» λίγες ώρες πριν από το «crashtest» με τον άσο των Σπερς, ο οποίος στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας έχει σπουδαία παρουσία (μ.ό. 22,1 π., 3,1 ρ., 4,7 ασ.).

Αν ο Καλάθης παίξει «έξυπνα» απέναντι στον Πάρκερ, δεν «φορτωθεί» γρήγορα με φάουλ (ο Γάλλος είναι σταρ και «κερδίζει» εύκολα τα σφυρίγματα) και δεν του δώσει χώρο, ώστε να αποκτήσει ταχύτητα με την μπάλα και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, τότε η Εθνική θα μπορέσει να βάλει δύσκολους «γρίφους» στους αντιπάλους της, οι οποίοι φυσικά έχουν και άλλους ποιοτικούς παίκτες (Μπατούμ,Νοά,Ντιαό,Ντε Κολό), αλλά αν κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με τον ηγέτη τους, χάνουν μεγάλο ποσοστό της δύναμής τους.

Την ίδια στιγμή, αν όλοι οι παίκτες του κ. Ζούρου δείξουν την απαιτούμενη συγκέντρωση στα αμυντικά ριμπάουντ κρατώντας τους Γάλλους μακριά από την ελληνική ρακέτα, τότε η Εθνική θα έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον αμυντικό στόχο της αντλώντας δυνάμεις για την επίθεση, η οποία _ όπως έχει πει ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός κ.Παναγιώτης Γιαννάκης_ είναι σαν το… «χρηματιστήριο».

«Ποντάροντας στην άμυνα, καταθέτεις τα λεφτά σου σε τράπεζα και ξέρεις ότι θα πάρεις ένα σταθερό επιτόκιο. Ποντάροντας στην επίθεση τα βάζεις στο Χρηματιστήριο. Μπορεί να κερδίσεις πολλά, αλλά και να χάσεις πολλά όταν πέσει ξαφνικά ο δείκτης».Ενδιαφέρον το σκεπτικό του κόουτς «Δράκου», με τη διαφορά ότι για να αποκλείσει η Ελλάδα τη Γαλλία και να κάνει την υπέρβαση (ημιτελική φάση), ίσως να χρειάζεται και το ρίσκο, αρκεί να έχει αποτελεσματικότητα…