Την απώλεια βάρους φαίνεται ότι ενισχύει η έντονη κοινωνική ζωή, όπως είδαν αμερικανοί επιστήμονες σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο ανακάλυψαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στον βαθμό των κοινωνικών συναναστροφών των πειραματόζωων και στο βάρος τους.

Κοινωνικός πόλεμος κατά της παχυσαρκίας

Τα νέα στοιχεία, όπως αναφέρουν μέσα από δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Cell Metabolism», θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω κοινωνικών στρατηγικών.

Το λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: το λευκό λίπος που λειτουργεί ως «αποθήκη» ενέργειας και το καφέ λίπος που σε ρόλο «καυστήρα» απελευθερώνει ενέργεια ως θερμότητα.

Αν και όλοι μας έχουμε λευκό λιπώδη ιστό, το καφέ λίπος – το οποίο είναι απαραίτητο για το τον μηχανισμό της απώλειας βάρους – δεν παράγεται το ίδιο εύκολα από τον οργανισμό. Εντοπίζεται συνήθως στα μωρά ή στους ενήλικες που έχουν εκτεθεί σε υπερβολικά κρύα περιβάλλοντα.

H κοινωνική ζωή «μεταλλάσσει» το λίπος

Οι αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Ντιούρινγκ, διαπίστωσαν ότι σχετικά μικρές αλλαγές ως προς το περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο των ποντικών είναι ικανές να μετατρέψουν σημαντικές ποσότητες λευκού λίπους στην καφέ εκδοχή του.

Στα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες: κάποια ακολούθησαν τον βαρετό τρόπο ζωής ενός πειραματόζωου στο κλουβί, ενώ κάποια άλλα τοποθετήθηκαν σε μεγάλα κλουβιά «επιπλωμένα» με τροχούς, τούνελ, φωλίτσες, ξύλινα παιχνίδια και έναν λαβύρινθο.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα συγκεκριμένα ποντίκια όχι μόνο αύξησαν τη νοητική τους ευστροφία, αλλά παράλληλα έγιναν πολύ πιο κοινωνικά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Παρά το γεγονός ότι και στις δύο ομάδες προσφερόταν το ίδιο είδος τροφής σε απεριόριστες ποσότητες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών τους ως προς τη δομή του λίπους αλλά και τον τρόπο αποθήκευσης του.

Αναλυτικά, είδαν ότι μετά την πάροδο μόλις τεσσάρων εβδομάδων σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, τα κοινωνικά ποντίκια είχαν χάσει περισσότερο από το 50% του κοιλιακού τους λίπους.

Ενώ ακόμη και όταν τρέφονταν με υπερβολικά παχυντικές τροφές, τα συγκεκριμένα πειραματόζωα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν παραπανίσια κιλά.