Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά άφησαν περιθώρια να βρεθεί στο μέλλον μια κοινά αποδεκτή λύση, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, στο θέμα του νέου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που ψηφίσθηκε τον Ιούνιο.
Ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να συζητήσουν τις ενστάσεις της Εκκλησίας για την «εικαζόμενη συναίνεση» που εισάγεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή την αρχή ότι όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η ρύθμιση, που ανατρέπει την ισχύουσα μέχρι σήμερα προϋπόθεση της ρητής δήλωσης του ατόμου ότι δωρίζει τα όργανά του, η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα οι δότες να είναι περιορισμένοι, κρίθηκε αναγκαία για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων. Μετά την ψήφισή της, ωστόσο, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που διαφώνησε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Εκκλησία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

«Υπάρχει 1,5 χρόνος, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου, για να βρεθεί μια λύση», δήλωσε σήμερα ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας: «Ηρθα εδώ ως υπουργός και μέλος του εκκλησιάσματος. Μας ενώνει η προσπάθεια των ανθρώπων να δοθεί ζωή μέσα από το θάνατο. Φάνηκε ότι μας χωρίζει το ζήτημα της «εικαζόμενης συναίνεσης», αλλά υπάρχει ενάμισι χρόνος, που μεσολαβεί για να βρεθεί μια λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Αρχιεπισκόπου: «Υπάρχει μια διαφωνία», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, «αλλά έχουμε μέχρι το 2013 περιθώριο». Οπως τόνισε «η Εκκλησία έχει δείξει έμπρακτα ότι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν και στο τομέα των μεταμοσχεύσεων».

Ο υπουργός υγείας είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί και την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να ενημερώσει σχετικά όλους τους Ιεράρχες και να συζητήσει μαζί τους τις ενστάσεις που προβάλλουν.