Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη βιομηχανική ζώνη της πόλης Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων, συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι.

Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί είχαν ανακοινώσει ότι κατάφεραν να καταλάβουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη βιομηχανική αυτή ζώνη και ότι πήραν τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, η οποία αποτελούσε προωθημένη θέση του κυβερνητικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης από τον Απρίλιο.

« Χθες η βιομηχανική ζώνη ήταν εξολοκλήρου υπό τον έλεγχό μας. Όμως η αλήθεια σήμερα είναι ότι η κατάσταση άλλαξε, λόγω των σφοδρών πυρών πυροβολικού (των δυνάμεων του Καντάφι) στη ζώνη αυτή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπάνι.

«Είναι μια υποχώρηση που γίνεται για λόγους στρατηγικής και τακτικής, για να σωθεί η ζωή των μαχητών μας, και να αποτραπούν περισσότερες καταστροφές στις πετρελαϊκές υποδομές», διαβεβαίωσε. Το λιμάνι της Μπρέγκα αποτελούσε πριν την έναρξη των συγκρούσεων την κύρια οδό εξαγωγής του λιβυκού πετρελαίου.

«Αποσυρθήκαμε προς τα ανατολικά, αλλά εξακολουθούμε να πολιορκούμε τη βιομηχανική ζώνη», σημείωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων..

«Οι δυνάμεις του Καντάφι εγκαταλείπουν την Μπρέγκα προς τα δυτικά, με κατεύθυνση το Μπισρ και καλύπτουν τα νώτα τους βομβαρδίζοντας», κατέληξε.

Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, ενθαρυμένος προφανώς από τις στρατιωτικές επιτυχίες των ανταρτών που είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τις πόλεις Ζλιτάν και Ζαουίγια, είχε σπεύσει να προδικάσει το τέλος του Καντάφι. Το τέλος του «είναι πολύ κοντά» και θα είναι αναμφίβολα «καταστροφικό», είχε δηλώσει προσθέτοντας πως διεξάγονται «επαφές με τον πρώτο κύκλο» των στελεχών γύρω από τομν Λίβυο ηγέτη..

Εκτός από την κατάληψη των δύο πόλεων είχε ανακοινωθεί η αποσκίρτηση του Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, του πρώην δεύτερου στην ιεραρχία του καθεστώτος, ο οποίος προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων.