Σε πορεία αναιμικής ανάπτυξης βρίσκονται οι οικονομίες Ιταλίας και Ισπανίας σύμφωνα με τα στατιστικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα τα ομόλογα των «περιφερειακών χωρών» του ευρώ φτάνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η διαφορά επιτοκίου των ιταλικών 10ετών ομολόγων με το γερμανικό άγγιξε σήμερα τις 416 μονάδες βάσης ενώ των ισπανικών τις 418 μονάδες.

Στις 231 μονάδες βρέθηκε το spread των βελγικών 10ετών ομολόγων, και στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο στο ευρώ βρέθηκε το spread των γαλλικών ομολόγων στις 90 μονάδες βάσης. Ανοδικά κινούνται και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, που κυμαίνονται στις 1.290 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικών δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 και κατά 0,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή, ο σημαντικότερος τομέας της ιταλικής οικονομίας, κατέγραψε πτώση 0,6% τον Μάϊο και τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η παραγωγή διαρκών αγαθών (πχ αυτοκίνητα, έπιπλα, οικιακές συσκευές) υποχώρησε κατά 2,3% ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών (πχ τρόφιμα) μειώθηκε κατά 1,1% αντανακλώντας τη χαμηλή εγχώρια και εξωτερική ζήτηση.

Αντίστοιχες επιδόσεις καταγράφουν για την ισπανική οικονομία οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο είχε αυξηθεί κατά 0,3%. Η Τράπεζα της Ισπανίας σημειώνει στην έκθεσή της ότι ο βασικός κίνδυνος για την οικονομία προέρχεται από τις πιέσεις που δέχονται τα κρατικά χρεόγραφα από τις διεθνείς αγορές και συνιστά στην κυβέρνηση τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της κεντρικής κυβέρνησης και των αυτόνομων περιφερειών.
Η κυβέρνηση Θαπατέρο αισιοδοξεί ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 1,3% παρά τις περικοπές μισθών και το πάγωμα συντάξεων που έχει επιβληθεί από την περασμένη χρονιά.