Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τέσσερις στρατηγούς στις κορυφαίες θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Πρόκειται για σχετικά μετριοπαθείς κεμαλιστές, για τους οποίους οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεργαστούν χωρίς πρόβλημα με την πολιτική ηγεσία, φέρνοντας ίσως για πρώτη φορά την Τουρκία τόσο κοντά στον έλεγχο του στρατού από την κυβέρνηση.

Προηγήθηκαν τέσσερις παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών την περασμένη εβδομάδα, ως διαμαρτυρία για τη φυλάκιση αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε συνομωσία για πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, πρώην επικεφαλής του, αυτόνομου στην Τουρκία, σώματος της στρατοχωροφυλακής, έγινε ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των δεύτερων σε μέγεθος ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

Η αιφνίδια παραίτηση την περασμένη Παρασκευή του προκατόχου του Οζέλ, Ισίκ Κοσανέρ, και των επικεφαλής του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας έφερε στην επιφάνεια την ένταση που υπήρχε πολλά χρόνια τώρα μεταξύ των «πασάδων» στρατιωτικών και ενός πρωθυπουργού του μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ.

Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε το διορισμό της νέας στρατιωτικής ηγεσίας. Ο Ερντογάν αποκτά τη δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου σε ένα στρατό που κάποτε είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά έχασε τμήμα της εξουσίας του με τις συστηματικές δικαστικές διώξεις «ροκάνισμα» φανατικών κεμαλιστών και με τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεταρρυθμίσεις.

Η επιλογή του στρατηγού Χαϊρί Κιβρικόγλου, ως νέου αρχηγού του στρατού ξηράς ήταν η πιο μεγάλη έκπληξη, αφού όταν ο στρατηγός υπηρετούσε στην κατεχόμενη βόρειο Κύπρο είχε αρνηθεί να χαιρετήσει τον πρόεδρο Γκιουλ στο αεροδρόμιο.

Ένας άλλος υποψήφιος για αυτή τη θέση, ο στρατηγός Ασλάν Γκουνέρ, διορίστηκε επικεφαλής των στρατιωτικών σχολών. Εικάζεται ότι ο λόγος που έχασε τη θέση ήταν η άρνησή του να ανταλλάξει χειραψία με τη σύζυγο του προέδρου Γκιουλ. Πριν από λίγα χρόνια ο συγκεκριμένος στρατιωτικός είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να εμποδίσει την εκλογή του Γκιουλ στην προεδρία της Τουρκίας.

Λόγω του σκανδάλου «Βαριοπούλα», ένα στρατιωτικό σενάριο που χρονολογείται από το 2003, περίπου 200 αξιωματικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με βομβαρδισμούς τζαμιών και εξώθηση σε προβοκατόρικα «θερμά επεισόδια» τύπου Ιμίων με την Ελλάδα. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία εναντίον τους είναι κατασκευασμένα και ότι όλα ήταν απλώς σενάρια για στρατιωτικά γυμνάσια.

Ο πρώην αρχηγός του στρατού, Κοσανέρ, έστειλε μία ανοικτή επιστολή παραίτησης την Παρασκευή, λέγοντας ότι δε θα μπορούσε πλέον να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ενώ συνάδελφοί του σαπίζουν στη φυλακή, τους οποίους χαρακτήρισε «θύματα μιας άδικης και εσφαλμένης δίωξης».

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν κέρδισε με ποσοστό 50% στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και θα επιδιώξει συναίνεση για να μεταρρυθμίσει το ισχύον σύνταγμα, προϊόν του στρατιωτικού πραξικοπήματος τους αλήστου μνήμης στρατηγού Κενάν Εβρέν, το 1980.