Μια ομάδα άθεων στην Νέα Υόρκη κατέθεσε μήνυση, προκειμένου να απαγορευθεί η μόνιμη έκθεση ενός μεγάλου σιδερένιου σταυρού στο νέο μουσείο και μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Ο σταυρός, ύψους 6 μέτρων, αποτελείται από δύο κάθετα κολλημένες σιδηροδοκούς οι οποίες βρέθηκαν στα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, μετά την διπλή τρομοκρατική επίθεση.

Το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε στο «Memorial and Museum», όπου πραγματοποιήθηκε θρησκευτική τελετή. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Τζο Ντάνιελς, υπογράμμισε την σπουδαιότητα του σταυρού για τις ψυχές των θυμάτων και των συγγενών τους. «Η επιστροφή του είναι σύμβολο προόδου, την οποία περισσότερο αισθανόμαστε παρά βλέπουμε, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι μνήμες αυτές αποτελούν την «καρδιά» της αποστολής μας (ως Χριστιανοί)» είπε χαρακτηριστικά.

Φαίνεται όμως ότι η ομάδα των άθεων έχει τελείως διαφορετική άποψη για το θέμα. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής τους, Ντέιβ Σίλβερμαν, «ο σταυρός αυτός έχει γίνει χριστιανικό σύμβολο. Έχει ευλογηθεί από τους επονομαζόμενους ιερούς άνδρες και υπενθυμίζει ότι ο θεός τους, ο οποίος δεν ενδιαφέρθηκε να σταματήσει τους μουσουλμάνους τρομοκράτες ή να αποτρέψει τον θάνατο 3.000 ανθρώπων στο όνομά του, ενδιαφέρεται μόνο για ένα σταυρό, φτιαγμένο από τα συντρίμμια. Είναι αληθινά γελοίο…».

Τη μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ανήρτησε η ομάδα και στο Διαδίκτυο, καταγγέλλοντας ότι «η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία φυλάσσεται ο σταυρός από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά μια ανεπίτρεπτη σύζευξη εκκλησίας και κράτους».

Ανάμεσα στους εναγόμενους βρίσκονται οι Πολιτείες του Νιου Τζέρσι και της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.