Είναι νωρίς το πρωί όταν επικοινωνώ μαζί του. Νωρίς για μένα, αλλά και για εκείνον. Το πρώτο πράγμα που μου λέει είναι ότι δεν έχει ξυπνήσει ακόμη για τα καλάκαι ταυτίζομαι απόλυτα. Μετά μου απευθύνει τη συνηθισμένη πια ερώτηση: «Πώς είναι τα πράγματα εκεί; Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες, ενημερώνομαι από την τηλεόραση, αλλά μου φαίνεται απαίσια η κατάσταση». Με ξαφνιάζει η στάση του, διότι ο Νικ Κέιβ έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν, σε έλληνες αλλά και ξένους δημοσιογράφους, πως δεν του πολυαρέσει να μιλάει για πολιτικοκοινωνικά θέματα. «Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ως καλλιτέχνης έχω τη δικαιοδοσία να σχολιάζω τα πάντα. Η φωνή του καλλιτέχνη συχνά συγχέει τα πράγματα, είναι μη αναγκαία και, τις περισσότερες φορές, δεν προέρχεται από μια θέση αληθινής κατανόησης. Δεν έχω τις γνώσεις για να αναλύσω τα προβλήματα μιας χώρας, προσπαθώ ωστόσο να μένω ενήμερος. Φοβάμαι επίσης πως αν καθίσω και γράψω ένα τραγούδι γι’αυτό θα στερήσω κάτι από τους ανθρώπους που το ζουν, ότι δεν θα είναι δίκαιο για εκείνους», ξεκαθαρίζει πάλι. «Τ’ακούς Bono;», σκέφτομαι.

Ο, αγαπημένος των Ελλήνων,αυστραλός ρόκερ –ως και η Ζυράννα Ζατέλλη δηλώνει φανατική του θαυμάστρια –θα επισκεφτεί σύντομα τη χώρα μας για ακόμη μια συναυλία. Αυτή της φορά ως μέλος των Grinderman, μιας μπάντας που γεννήθηκε από τον πυρήνα των μουσικών των Bad Seeds, κυρίως επειδή, μάλλον λόγω κρίσης μέσης ηλικίας, θέλησαν τα μέλη της να ροκάρουν ξανά, «βρωμίζοντας» τον ήχο τους. «Δεν είχαμε κατά νου όταν ξεκινήσαμε τους Grinderman ότι θα γνώριζαν επιτυχία, το μόνο που θέλαμε ήταν να φτιάξουμε μουσική που θα ήταν δύσκολο να γίνει με τους Bad Seeds, διότι ήμασταν πάρα πολλοί», λέει. «Θελαμε σκληρό ήχο και χρειαζόμασταν ένα πιο ευέλικτο σχήμα, αυτό δεν γινεται με μπάντα οκτώ ατόμων».

Ο Κέιβ ασχολείται με χιλιαδυο πράγματα. Τον ρωτάω αν θα τον τρόμαζε περισσότερο το να ξυπνούσε ένα πρωί χωρίς καμία θέληση για δουλειά ή το να μην τον ικανοποιούσετίποτα απ’ό,τι κάνει. «Το πιο τρομακτικό θα ήταν να θέλω να δουλέψω αλλά να μην μπορώ. Είμαι, ούτως ή άλλως, ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου και βάζω πολύ υψηλά στάνταρ που είναι δύσκολο να τα φτάσω. Τώρα δουλεύω για τον νέο δίσκο με τους Bad Seeds και θέλω, ειδικά σε ό,τι αφορά τους στίχους, να είναι όσο καλοί όσο η παλιότερη δουλειά μου. Μου αρέσει τα τραγούδια μου να προκαλούν τους ακροατές, ξέρω ότικάποιοι δεν τα γουστάρουνεπειδή τα θεωρούν ήπια, άλλοι απωθούνται από τα θρησκευτικά θέματα, μερικοί βρίσκουν ότι ασχολούμαι με το σεξ υπέρ το δέον. Εμένα με νοιάζει κάθε φορά που αγοράζει κάποιος έναν νέο δίσκο μου να μην είναι ακριβώς αυτό που περίμενε».

Με αφορμή μια κριτική του νέου άλμπουμ της Lady Gaga, στην οποία αναφέρεται ότι στην εποχή μας επικρατεί η άποψη πως μόνο όταν κάποιος είναι θορυβώδης και έντονος, είναι πραγματικά ο εαυτός του – τα κακά της φροϋδικής ψυχανάλυσης δηλαδή–μιλάμε λίγο για την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εκείνον. «Δεν είχα ποτέ κανέναν έλεγχο πάνω στον τρόπο ζωής μου, έκανα ό,τι έκανα, το τι σκεφτόταν οποιοσδήποτε άλλος δεν είχε σημασία. Αυτό που προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο είναι η ευρέως διαδεδομένη άποψη που λέει ότι για να είναι κανείς δημιουργικός πρέπει απαραιτήτως να είναι και αυτοκαταστροφικός. Ενας πραγματικός καλλιτέχνης γνωρίζει ότι όλα αυτά είναι bullshit, ψέματα που έχουν επικρατήσει από ανθρώπους που επειδή δεν έχουν στην ουσία να πούνε τίποτα θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις με τα καμώματά τους».

Του επισημαίνω πως στις εφημερίδες της Βρετανίας τον περιγράφουν πια, λίγο υποτιμητικά μερικές φορές, σαν ήσυχο μπαμπά. «Είμαι πατέρας εδώ και 20 χρόνια, ήμουν πατέρας και ταυτόχρονα ήμουν εξαρτημένος από την ηρωίνη, δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Οι άνθρωποι περιμένουν από τους ροκ σταρ να ζουν ένα κλισέ, αυτό αποδεικνύει τη δική τους έλλειψη φαντασίας, γιατί να αναγκάσω τον εαυτό στο να δεχτεί την επιρροή της ηλιθιότητάς τους, είναι δική μου η ζωή μου και θα τη ζήσω όπως θέλω. Για μένα όλα ανέκαθεν περιστρέφονταν γύρω από τη δουλειά μου. Δούλευα πολύ ακόμη και στη χειρότερή μου φάση, ξυπνούσα για να εργαστώ και ήμουν συνεπής, αυτό με καθόριζε και όχι το πόσο έπινα ή πόσα ναρκωτικά έκανα. Με τον μύθο αυτό μασάνε μόνο όσοι δεν είναι καλλιτέχνες». Τ’ακούς Εϊμι;

Οι Grinderman έρχονται στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011στο Θέατρο TerraVibe Park.