• Αναζήτηση
 • Κατσικάκι ήταν το τελευταίο γεύμα του Οτζι

  Κρέας αίγαγρου και ερυθρού ελαφιού, καθώς και δημητριακά ήταν το τελευταίο γεύμα του «Ανθρώπου των πάγων» πριν να πεθάνει κάπου στις Οτζαλικές Άλπεις πριν από 5000 περίπου χρόνια. Ο «Οτζι» όπως έχει ονομασθεί επίσης αυτή η μούμια, έγινε για μία ακόμη φορά αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, που κατόρθωσαν να εντοπίσουν το στομάχι του _ για άγνωστη αιτία είχε μετακινηθεί ψηλότερα και φυσικά είχε συρρικνωθεί_ και να το εξετάσουν. Ετσι κατέληξαν στο περιεχόμενο του γεύματος, το οποίο παρουσίασαν στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Μούμιες στην Καλιφόρνια και το θεωρούν εντυπωσιακό. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος της Προϊστορικής Εποχής δύο ώρες πριν να πεθάνει, είχε φάει αγριοκάτσικο

  Κρέας αίγαγρου και ερυθρού ελαφιού, καθώς και δημητριακά ήταν το τελευταίο γεύμα του «Ανθρώπου των πάγων» πριν να πεθάνει κάπου στις Οτζαλικές Άλπεις πριν από 5000 περίπου χρόνια. Ο «Οτζι» όπως έχει ονομασθεί επίσης αυτή η μούμια, έγινε για μία ακόμη φορά αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, που κατόρθωσαν να εντοπίσουν το στομάχι του _ για άγνωστη αιτία είχε μετακινηθεί ψηλότερα και φυσικά είχε συρρικνωθεί_ και να το εξετάσουν. Ετσι κατέληξαν στο περιεχόμενο του γεύματος, το οποίο παρουσίασαν στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Μούμιες στην Καλιφόρνια και το θεωρούν εντυπωσιακό. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος της Προϊστορικής Εποχής δύο ώρες πριν να πεθάνει, είχε φάει αγριοκάτσικο.
  Δεδομένου όμως ότι ο ξανθωπός μπορεί να πλησιάσει τον αίγαγρο μόλις σε απόσταση 20 μέτρων πριν να τον αντιληφθεί και να εξαφανιστεί, ενώ για το κυνήγι του απαιτούνται αυξημένες ικανότητες, κυρίως στη χρήση του τόξου, το «εύρημα» αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με ό,τι ήταν γνωστό ως σήμερα για τη διατροφή των ανθρώπων της κεντρικής Ευρώπης κατά την Εποχή του Χαλκού.
  Το κρέας πάντως, θεωρείται ότι ήταν μαγειρεμένο, αλλά όχι καλά καθαρισμένο από το δέρμα του ζώου, καθώς στο στομάχι του Ότζι βρέθηκαν τμήματα από το τρίχωμα του ζώου καθώς και έντομα. Οπως δήλωσε μάλιστα ο μικροβιολόγος Φρανκ Μάιξνερ, που εργάστηκε στη μελέτη, αυτό «Δεν ήταν και το πλέον καθαρό γεύμα»…
  Ο «Άνθρωπος των Πάγων», που ονομάσθηκε έτσι επειδή βρέθηκε παγωμένος _γι΄ αυτό και διατηρήθηκε _ πέθανε, μάλλον δολοφονημένος από ένα τραύμα που του προξένησε βέλος.

  Πολιτισμός
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk