Δύσκολη μέρα θα είναι η σημερινή για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη προ των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το πρωί συναντάται με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζόζεφ Ντολ, ο οποίος αναμένεται να τον ενημερώσει για το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ΕΛΚ έναντι της ΝΔ και να τον καλέσει σε ακρόαση ενώπιον της ολομελείας των ευρωβουλευτών της ομάδας.

Ο κ. Ντολ ανακοίνωσε την απόφασή του να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ στη διάρκεια της χθεσινής ολομέλειας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το θέμα της στάσης της ΝΔ.

Η Μαριέτα Γιαννάκου εξέθεσε τις απόψεις του κόμματος, ενώ στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ευρωβουλευτές από άλλες χώρες ορισμένοι εκ των οποίων – κυρίως Γερμανοί και Αυστριακοί – επιτέθηκαν ευθέως στη ΝΔ και άφησαν να εννοηθεί ότι με τη στάση της δυσκολεύει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επισήμως ωστόσο οι ιθύνοντες του ΕΛΚ δεν επιθυμούν να κλιμακώσουν την ένταση, ελπίζοντας ενδεχομένως ότι θα μπορούσαν να πείσουν τον πρόεδρο της ΝΔ για την ανάγκη συναίνεσης ενόψει του νέου προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του στους πρωθυπουργούς και τους ηγέτες των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΛΚ, παρουσία των κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ και σίγουρα θα τις εντείνουν.