Αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 15ης Ιουνίου προτίθεται να διεκδικήσει από το Δημόσιο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.

Όπως είπε σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμος με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει μια τέτοια δαπάνη». Και συμπλήρωσε: «προτίθεμαι να ζητήσω από τα αρμόδια υπουργεία να καλύψουν τη δαπάνη της αποκατάστασης των ζημιών. Εάν τυχόν αυτό δεν γίνει θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε και να διεκδικήσουμε αποζημίωση με αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Όπως επισήμανε ο κ. Καμίνης «έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα από τις ορθομαρμαρώσεις και άλλα σημεία της πλατείας Συντάγματος, συντριβάνια, στηθαία κ.ά. Έχουν θρυμματιστεί μαρμάρινες πλάκες των επιστρώσεων της πλατείας είτε με λοστούς, είτε λόγω φωτιάς, ενώ ανάλογες φθορές έχουν υποστεί και τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον Άγνωστο Στρατιώτη στη λεωφόρο Αμαλίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε πως καταγράφηκαν φθορές στα μαρμάρινα καθίσματα της πλατείας τα οποία απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία του Δήμου. Ο κ. Καμίνης τόνισε επίσης πως έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πυρκαγιές, καπνούς, σπρέι κλπ.

Όπως έλεγαν στελέχη από το επιτελείο του κ. Καμίνη το σκεπτικό για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης είναι πως η Πολιτεία όφειλε να λάβει μέτρα για να προφυλάξει την περιουσία του Δήμου κατ’ αναλογία με τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στους καταστηματάρχες, των οποίων η περιουσία υπέστη βανδαλισμούς, να διεκδικήσουν δια της αστικής ευθύνης αποζημίωση από το Δημόσιο.

Ο κ.Καμίνης σχολίασε και τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών έγινε με «πρωτότυπο τρόπο» είπε «που οδήγησε ουσιαστικά στη δημιουργία δύο υπουργείων. Άλλο για τα θέματα των ΟΤΑ και άλλο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης «ότι θα υπάρχουν δύο συνομιλητές και περιπλέκεται το ζήττημα».

Ουσιαστικά, ο δήμαρχος εμμέσως αναφέρθηκε στην υπόθεση των συμβασιούχων του Δήμου και στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της μονιμοποίησής τους.