Εντείνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, με αφορμή την απόσταση που κρατούν αρκετοί βουλευτές από τα νέα μέτρα.

Ήδη, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλ. Αθανασιάδης δήλωσε καθαρά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της απόφασής του. Υπάρχουν όμως και άλλοι βουλευτές, όπως η κυρία Χρύσα Αράπογλου, που δεν είναι σαφές τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο κ. Θ. Ρομπόπουλος, παρ΄ ότι έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -«όταν είπαμε να ελαφρύνεις το φορτίο του αεροπλάνου εσύ έβγαλες τους κινητήρες» είπε προσφάτως στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου – επισημαίνει ότι είναι δύσκολο για έναν βουλευτή να αποφασίσει την χρεοκοπία της χώρας.

Οι επικεφαλής της ΚΟ αλλά και τα στελέχη του «πρωϊνού καφέ» πραγματοποιούν σειρά συσκέψεων προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Γιατί δεν είναι μόνο οι βουλευτές που λένε ότι σκέπτονται να παραιτηθούν για να μην ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων. Υπάρχουν και άλλοι που ετοιμάζουν πολιτικές παρεμβάσεις ως την ώρα της ψηφοφορίας με στόχο να καταστήσουν τα μέτρα κοινωνικά πιο δίκαια.

Πάντως, φαίνεται ότι δεν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα ούτε καν κατά του κ. Αθανασιάδη, για τον οποίο οι επικεφαλής της ΚΟ πιστεύουν ότι αν υπάρξει άλλη ρύθμιση για τη ΔΕΗ (η αποκρατικοποίηση της οποίας αποτελεί την κύρια ένστασή του) δεν έχει πρόβλημα με το σύνολο του μεσοπρόθεσμου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πιο άμεσα προβλήματα. Ο αυριανός αποκλεισμός της Βουλής από τους «αγανακτισμένους» πολίτες προβληματίζει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τους βουλευτές για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΛΑΣ ώστε να διατηρηθεί το ειρηνικό κλίμα.

Πάντως, ο στόχος της αστυνομίας είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση των βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Αύριο, συνεδριάζει το ΚΤΕ Οικονομικών και ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ενδεχομένως να συγκληθεί και το υπουργικό συμβούλιο. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει ραδιοφωνική συνέντευξη στη ΝΕΤ όπου θα απαντήσει σε ερωτήματα πολιτών.