Μια νέα εφαρμογή για smartphones, ικανή να προσδιορίζει κατά πόσο κάποιος που έχει χτυπήσει το κεφάλι έχει πάθει διάσειση, αναπτύσσουν δύο αμερικανοί ειδικοί.

Σε περίπτωση μάλιστα που το αποτέλεσμα είναι θετικό, το επαναστατικό application αναλαμβάνει να ενημερώσει τον γιατρό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο ηλεκτρονικός «φύλακας-άγγελος» που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια πολλών γονιών, δημιουργήθηκε από τους δρες Τζέισον Μιχαλίκ και Τζάστιν Σμιθ, από το Κέντρο Έρευνας Εγκεφαλικών Τραυμάτων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και από το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Παίδων των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Διάγνωση μέσω smartphone

Ο τρόπος χρήσης της φουτουριστικής μορφής διάγνωσης μέσω κινητού είναι ιδιαίτερα εύκολος, εξηγούν οι επιστήμονες: ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ειδικών ερωτήσεων που έχει καθορίσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Στη συνέχεια, η εφαρμογή αξιολογεί τις απαντήσεις του και αποκαλύπτει την πιθανότητα διάσεισης.

To πολλά υποσχόμενο application θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης, γλιτώνοντας τον ασθενή από τυχόν επιπλοκές. Κρίνεται μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές, προπονητές και αθλιάτρους καθώς γεφυρώνει το χάσμα επικοινωνίας που πολλές φορές υπάρχει μεταξύ τους.