Οι τιμές των οπωροκηπευτικών, καθώς και η τιμή του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησής του, απελευθερώνονται σύμφωνα με απόφαση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τις 2 Ιουλίου καταργούνται περιθώρια κέρδους στη διακίνηση των οπωροκηπευτικών και ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι τιμές τους θα μειωθούν μέχρι και 40%, δεδομένου ότι θα αντιμετωπιστούν δραστικά οι υπερτιμολογήσεις. Παράλληλα απελευρώνεται και η τιμή του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας όπως και η διάθεση του – μέχρι τώρα επιτρεπόταν η διακίνηση του μόνο μέσω των φαρμακείων, από τις 2 Ιουλίου θα διακινείται και μέσω των σούπερ μάρκετ ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι τιμές τους αναμένεται να μειωθούν μέχρι και 20%. Στη διακίνηση των οπωροκηπευτικών θα εφαρμοστεί αυστηρό σύστημα ελέγχου, με την καθιέρωση της ιχνηλασιμότητας και θα είναι δυνατή η παρακολούθηση τους από το χωράφι ως το ράφι.

Επίσης απελευθερώνονται οι προωθητικές ενέργειες. Χωρίς περιττούς περιορισμούς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφέρουν δώρα, επιπλέον ποσότητες ή και να ρίχνουν τις τιμές. Προϋποθέσεις είναι να αναγράφουν τις τιμές ανά μονάδα μέτρησης πριν και μετά τις προωθητικές ενέργειες. Απαγορεύονται οι προωθητικές ενέργειες από επιχειρήσεις που έκαναν πριν από δύο μήνες αυξήσεις τιμών.

Ακόμη, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής από τις επιχειρήσεις που έκαναν ανατιμήσεις. Περιορίζεται ο αριθμός των εταιρειών που έπρεπε να τους αποστείλλουν στο Υπουργείο, μειώνεται στις 10 από 20 ημέρες η προθεσμία υποβολής, ενώ αυξάνεται, από τα 5 και άνω στα 10 εκατ. ευρώ και άνω ο τζίρος των επιχειρήσεων που πρέπει να γνωστοποιούν τους τιμοκαταλόγους. Καταταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης των συμφωνιών που κάνουν οι βιομηχανίες με τα σούπερ μάρκετ. Οπως είπε ο υπουργός το μόνο που επιτυγχάνετο ήταν να συλλέγονται τόνοι άχρηστων χαρτιών και να επιβαρύνονται με κόστη οι επιχειρήσεις. «Τώρα θα απαιτήσουμε τα κόστη αυτά να μετακυλιστούν στις τιμές καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Και μειώνονται σημαντικά διοικητικά κόστη και περιορίζεται η γραφειοκρατία των επιχειρήσεων. Στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου επιβλήθηκαν από την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς πρόστιμα περίπου 1 εκατ. ευρώ.