Από τις 2 του περασμένου Μαρτίου ως και την Κυριακή που μας πέρασε, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν τέσσερις φορές, δύο για το Κύπελλο και μία για το πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο απολογισμός δεν αφήνει περιθώρια για το ποια ομάδα κυριάρχησε.

Υπό τις οδηγίες του κ. Μανόλο Χιμένεθ, η ΑΕΚ έχει βρει το κουμπί του ΠΑΟΚ καθώς στα συγκεκριμένα ματς μετρά τρεις νίκες και μία ισοπαλία, δίχως να έχει δεχθεί γκολ και έχοντας αναγκάσει τον Δικέφαλο του Βορρά να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του οκτώ φορές.

Αγώνες οι οποίοι μόνο ως ασήμαντοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κιτρινόμαυροι μέσω αυτών προκρίθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου ή πήραν προβάδισμα έναντι του συγκεκριμένου αντιπάλου στη βαθμολογία (τόσο του πρωταθλήματος όσο και των πλέι οφ).

Ποιο είναι όμως το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ στη συγκεκριμένη σειρά αγώνων _ οι οποίοι θα λάβουν τέλος την Τετάρτη στην Τούμπα με το πλέον σημαντικό ματς των πλέι οφ ανάμεσα στους δύο Δικεφάλους _, ποιο είναι το αβαντάζ που την καθιστά κραταιά στις συγκεκριμένες μονομαχίες;

Η απάντηση είναι απλή και εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από τη στατιστική απεικόνιση των συγκεκριμένων αγώνων. Η ΑΕΚ παρουσιάζει υπεροπλία στο ψηλό παιχνίδι καθώς ο ΠΑΟΚ διαθέτει ένα κεντρικό αμυντικό δίδυμο (ΤσίριλοΚοντρέρας) με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού όταν η μπάλα παίζεται χαμηλά, αλλά εμφανή αδυναμία όταν αυτή κινείται στον αέρα.

Απέναντί τους ο Τραϊανός Δέλλας και ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ νιώθουν όχι απλώς υπέρτεροι, αλλά απόλυτα κυριαρχικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν σημειώσει τα έξι από τα οκτώ γκολ της ΑΕΚ στις τελευταίες τέσσερις μάχες των Δικεφάλων, όλα από στημένες φάσεις. Από τρία ο καθένας!

Ο κόουτς Χιμένεθ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πρωτομάστορας αυτών των επιτυχιών, όχι μόνο επειδή η Ενωση ήταν η καλύτερη ομάδα στα προαναφερθέντα τέσσερα ματς, αλλά και διότι ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου «εξόντωσης» του ΠΑΟΚ από τον αέρα.

Οταν η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να στήσει την μπάλα έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, η υπόθεση μυρίζει… γκολ! Δεν είναι μόνο τα έξι γκολ που έχουν πετύχει οι Δέλλας και Ντιοπ. Είναι και οι ακόμα περισσότερες ευκαιρίες που έχουν χαθεί από στημένες φάσεις.

Απόδειξη; Η ΑΕΚ είχε επίσης σε αυτά τα ματς τρία δοκάρια (δύο ο Ντιοπ και ένα ο Κώστας Μανωλάς) ενώ οι γκολκίπερ του ΠΑΟΚ Χαλκιάς και Κρέσιτς έχουν κάνει (συνολικά) 6 σωτήριες αποκρούσεις στα 360 λεπτά που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες από τις 2 Μαρτίου ως σήμερα.