Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές επεμβάσεις για «σμιλεμένο» κορμί. Ωστόσο, όπως δείχνει μια νέα μελέτη, μπορεί με τη συγκεκριμένη επέμβαση να σμιλεύεται ένα σημείο του σώματος, ωστόσο …παχαίνουν τα υπόλοιπα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανακάλυψαν ότι έναν χρόνο μετά από υποβολή εθελοντριών σε λιποαναρρόφηση, τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό επανέρχονται στην πρότερη κατάστασή τους.

Ωστόσο το συσσωρευμένο λίπος δεν επανεμφανίζεται στις περιοχές του σώματος από τις οποίες είχε αφαιρεθεί – πρόκειται συνήθως για τους γοφούς, το κάτω μέρος της κοιλιάς και τους μηρούς. Αντιθέτως κάνει την εμφάνισή του σε άλλα σημεία και κυρίως στους ώμους, τα χέρια και το επάνω μέρος της κοιλιάς.

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές παρακολούθησαν 32 υγιείς γυναίκες μετρίου βάρους οι οποίες βρίσκονταν στα μέσα της δεκαετίας των 30 ετών. Οι 14 εξ αυτών υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση κατά την οποία αφαιρέθηκε μέτρια ποσότητα λίπους από τους γοφούς και τους μηρούς τους ενώ οι υπόλοιπες δεν υποβλήθηκαν στη διαδικασία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity».

Οι ειδικοί προχώρησαν σε μετρήσεις που αφορούσαν την κατανομή του λίπους στο σώμα έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση, έξι μήνες μετά την επέμβαση καθώς και έναν χρόνο μετά τη λιποαναρρόφηση.

Όπως προέκυψε, έξι μήνες μετά την επέμβαση οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί στη διαδικασία είχαν χάσει το 2,1% του συνολικού λίπους τους, τη στιγμή που στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,28%. Ωστόσο έναν χρόνο μετά τη λιποαναρρόφηση η διαφορά αυτή εξαφανιζόταν.

Μάλιστα το λίπος δεν είχε επιστρέψει στις περιοχές από τις οποίες είχε αφαιρεθεί αλλά σε γενικό πλαίσιο είχε …μεταναστεύσει από τους μηρούς στην κοιλιά.

Απτόητες οι γυναίκες

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα ευρήματα δεν φάνηκαν να ανησυχούν ιδιαιτέρως τις συμμετέχουσες στη μελέτη. Οσες είχαν ήδη υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση ήταν χαρούμενες σχετικά με το ότι το λίπος είχε εξαφανιστεί από τους «μισητούς» μέχρι πρότινος γοφούς και μηρούς τους, ακόμη και αν είχε εμφανιστεί σε άλλα σημεία του σώματός τους. Παράλληλα περισσότερες από τις μισές γυναίκες της ομάδας ελέγχου αποφάσισαν να προχωρήσουν και εκείνες σε λιποαναρρόφηση την οποία τους είχαν υποσχεθεί οι ειδικοί με …έκπτωση στο τέλος της μελέτης.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της μελέτης του, ο δρ Ρόμπερτ Εκελ που ήταν ένας από τους επικεφαλής μαζί με τον Τέρι Χερνάντεζ, ανέφερε ότι το λίπος «σε γενικό πλαίσιο μετακόμισε προς τα επάνω» μετά τη λιποαναρρόφηση και κυρίως στο επάνω μέρος της κοιλιάς, αλλά και γύρω από τους ώμους και τους τρικεφάλους των χεριών.

Δεν ξεγελιέται η Μητέρα Φύση

Αναλύοντας τα νέα αποτελέσματα ο Ρούντολφ Λέιμπελ, ερευνητής στο πεδίο της παχυσαρκίας από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη είπε ότι με τη λιποαναρρόφηση καταστρέφονται χειρουργικώς οι δομές κάτω από το δέρμα, γεγονός που πιθανότατα αποτελεί την αιτία για την οποία τα λιποκύτταρα δεν αναπτύσσονται ξανά στα σημεία από τα οποία είχαν αφαιρεθεί. Ο οργανισμός ωστόσο αντισταθμίζει αυτήν την απώλεια αναπτύσσοντας νέα λιποκύτταρα σε άλλες περιοχές. «Πρόκειται για άλλο ένα κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο ‘δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε τη Μητέρα Φύση’» σχολίασε ο δρ Λέιμπελ.

Υπογραμμίζεται ότι στον άνθρωπο τα λιποκύτταρα πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νέα καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Οι επιστήμονες έχουν μάλιστα ανακαλύψει ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν χρόνο ζωής περίπου επτά ετών.