Νέος γύρος προβλημάτων ξεκινά στα νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές προχωρούν για τρεις ημέρες (από σήμερα, Δευτέρα έως και την Τετάρτη) σε αναστολή των παραδόσεων. Τις ημέρες αυτές τα νοσοκομεία δεν θα προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά (γάντια, γάζες κ.λπ.), βηματοδότες, αντιδραστήρια και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, Π. Αρναούτης, εκτιμά ότι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 850 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί την εξόφληση όλων των οφειλών του 2010, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει μπει ρευστό στις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε δε, ότι από τις οφειλές του 2010 μόνο το 30% έχει εξοφληθεί.

«Είμαστε σε απόγνωση, αλλά είμαστε και υπεύθυνοι. Τα νοσοκομεία δεν θα έχουν πρόβλημα. Εάν υπάρξει, θα το καλύψουμε αμέσως», τόνισε διαβεβαιώνοντας πως ό,τι επείγον χρειαστούν τα νοσοκομεία αυτές τις ημέρες θα παραδίδεται.

Ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, Σωτήρης Ζώτος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τους προμηθευτές ότι εντός 15 ημερών θα γίνουν νέες πληρωμές και τόνισε ότι οι οι ενστάσεις είναι αυτές που καθυστερούν τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

«Εμείς πληρώνουμε πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να δώσουμε και μετρητά» υπογράμμισε.