Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο κ. Παπανδρέου είναι το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και η αδυναμία ή η απροθυμία υπουργών και στελεχών της διοίκησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων που έχουν αποφασιστεί- ακόμη και να συντονιστούν για την κατάρτιση του νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως ο Πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισής του. Η εικόνα αυτή έχει πυροδοτήσει τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, οι οποίες μέχρι στιγμής διακινούνται κυρίως μεταξύ υπουργικών γραφείων.

Ανασχηματισμός ή «κούρεμα»

Παρά ταύτα, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι «η αλλαγή σχήματος σε αυτή την περίοδο και ειδικά στα κρίσιμα υπουργείαδεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε. Κανείς δεν θα νοιαστεί αν αλλάξει ο ένας ή ο άλλος υπουργός και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα αν απομακρυνθούν κάποιοι από τους υπουργούςπου καλούνται να φέρουν εις πέρας την προσπάθεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Σε αυτό το κλίμα και παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που φέρει τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να απομακρύνεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι πολλοί εκείνοι που «βλέπουν» κάτι τέτοιο, τουλάχιστον ως τις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτό πάντως που εμμέσως επιβεβαιώνεται ακόμη και από κάποιους στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αναμένονται παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας της κυβέρνησης. Η επισήμανση αυτή στρέφει την προσοχή πολλών κατά κύριο λό γο στο μεγάλο πλήθος των υφυπουργών και ιδίως εκείνων με ασαφείς αρμοδιότητες και περιορισμένες δραστηριότητες. Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, η σύνθεση της κυβέρνησης που προέκυψε από τον ανασχηματισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και ειδικά το πλήθος των υφυπουργών είχαν εν τέλει προεκλογικό χαρακτήρα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2010. Υπ΄ αυτήν την έννοια, στο προσεχές διάστημα πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναμένουν ένα «κούρεμα» στην κυβέρνηση και ειδικά στις θέσεις των υφυπουργών.

Ποιες καρέκλες τρίζουν

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, ένα από τα πιθανότερα σενάρια που συζητούνται στους διαδρόμους της Βουλής και στα υπουργικά γραφεία έχει στο επίκεντρο τα υπουργεία όπου συνωστίζονται από δύο υφυπουργοί, για τους περισσότερους από τους οποίους ακόμη δεν υπάρχει σαφής ρόλος. Ενδεικτικά αναφέρονται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου είναι ασαφής η κατανομή ρόλων και η ουσιαστική δραστηριότητα των κκ. Π. Ρήγα και Ντ. Ρόβλια. Αντιστοίχως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό την κυρία Μπιρμπίλη βρίσκονται ένας αναπληρωτής (ο κ. Ν. Σηφουνάκης) και δύο υφυπουργοί: οι κκ. Ι. Μανιάτης και Θ. Μωραΐτης. Ο πρώτος έχει σαφές πεδίο αρμοδιοτήτων στον χώρο της ενέργειας. Αντίστοιχη εικόνα έχει διαμορφωθεί στο υπουργείο Υποδομών, με τους υφυπουργούς κκ. Ι. Μαγκριώτη και Σπ. Βούγια, στο υπουργείο Υγείας, με τους κκ. Χρ. Αηδόνη και Μ. Τιμοσίδη , και στο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου πολλοί απορούν για την αναγκαιότητα δύο υφυπουργών (της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη και του κ. Ι. Κουτσούκου ), ενώ στο υπουργείο Εργασίας άγνωστο παραμένει σε πολλούς ποιο ακριβώς έργο επιτελεί ο υφυπουργός κ. Β. Κεγκέρογλου , όπως και η κυρία Ελπίδα Τσουρή, υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων.

Ζητείται σχέδιο που θα πείσει τρόικα και αγορές

Ηκυρίαρχη συζήτηση στην κυβέρνηση δεν είναι τα σενάρια ανασχηματισμού· είναι η προσπάθεια κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, με τρεις βασικούς άξονες: τις αποκρατικοποιήσεις, τη φοροδιαφυγή και τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

* Να παρουσιαστεί το σχέδιο και σε πρώτη φάση να «πείσει» την τρόικα ως τις 15 Μαΐου.

* Εν συνεχεία, να ακολουθήσει η εξειδίκευση ως την ψήφισή του του σχεδίου τον Ιούνιο και με βάση όλα να μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να απευθυνθεί στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Η συνεχής συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή και ενδεχόμενης πτώχευσης της χώρας οδηγούν πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες στο συμπέρασμα ότι η συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση είναι εκ νέου επιβεβλημένη και ότι σε αυτό το πλαίσιο βασική αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ»

Η κινητικότητα και οι συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία εντείνονται.Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα κάνει ο κ.Παπανδρέου,όμως όλοι κάτι περιμένουν.Τα στοιχεία αυτά έχουν «απελευθερώσει» πολλούς υπουργούς και βουλευτές,οι οποίοι είτε σε κλειστές συσκέψεις είτε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την αγωνία τους για την υπέρβαση της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» της κυβέρνησης.

Είναι κάτι που σε επίπεδο Κοινοβουλίου έχει εκφραστεί από πρόσωπα όπως ο κ.Γ.Φλωρίδης , ενώ υπουργοί όπως ο κ.Α. Λοβέρδοςκαι η κυρίαΑννα Διαμαντοπούλουδεν κρύβουν (όπως βεβαιώνουν συνομιλητές τους) την ανησυχία τους για την ανάσχεση του ρυθμού με τον οποίο προχωρεί η κυβέρνηση εν μέσω ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας.Η κυρία Διαμαντοπούλου μάλιστα,με παρέμβασή της στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη Πέμπτη,σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα αναποφασιστικότητας,αναποτελεσματικότητας και ελλιπούς συντονισμού στην κυβέρνηση και επέμεινε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως τα μέσα της εβδομάδας.

Σε αυτό το κλίμα,ο μεγαλύτερος προβληματισμός εντοπίζεται στον τομέα της ανάπτυξης, όπου ο αρμόδιος υπουργός κ. Μ.Χρυσοχοΐδηςβρίσκεται εγκλωβισμένος στην πιστωτική συρρίκνωση που έχει επιβληθεί από τις τράπεζες και στην αδυναμία των μηχανισμών να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Με βήμα σημειωτόν κινείται και η διαδικασία στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων,όπου πολλοί συναρμόδιοι φορείς, υπουργεία και δαιδαλώδεις διαδικασίες εμποδίζουν την πρόοδο από τα αρχικά στάδια. Ενα από τα μείζονα προβλήματα της κυβέρνησης,όπως έχουν επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών,είναι και το ποιος θα είναι ο πολιτικός φορέας διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον,στασιμότητα παρατηρείται στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.Ενα από τα προβλήματα είναι η συναρμοδιότητα πολλών υπουργών (Μ.Χρυσοχοΐδης,Χ.Παμπούκης , αλλά καιΔ.Ρέππας σε ό,τι αφορά τις υποδομές), και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Παπανδρέου έχει δεχθεί εισηγήσεις για συγκέντρωση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ