Εντός του 2012 το οικονομικό επιτελείο έχει δρομολογήσει την πώληση του 34% που κατέχει στον ΟΠΑΠ, αφού προηγουμένως τον «προικίσει» ώστε να ανεβάσει την αξία της εταιρείας και να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ΟΠΑΠ στην «αγκαλιά» του Δημοσίου είναι περισσότερο προσοδοφόρος (λήψη μερισμάτων, χορηγίες, κοινωνικός ρόλος), αλλά αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού προφανώς αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα-μαμούθ που προβλέπει έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακίνητης περιουσίας ως το 2015.
Ηδη η διοίκηση του ΟΠΑΠ αναμένει τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια ώστε να δραστηριοποιηθεί στο Διαδίκτυο αλλά και την τελική πρόταση για τη διάθεση των VLΤs («φρουτάκια»), η οποία, ως γνωστόν, «κόλλησε» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Σχετικά με τα «φρουτάκια», οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί μια άδεια της τάξεως των 10.000-15.000 μηχανημάτων που θα λάβει ο ΟΠΑΠ και τα VLΤs θα τοποθετηθούν στα πρακτορεία του Οργανισμού. Ετσι, και το κράτος θα εισπράξει ένα ικανοποιητικό τίμημα, αλλά και θα ικανοποιηθούν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που δεν ήθελαν «να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο καζίνο». Από την άλλη πλευρά, θα δυσαρεστηθούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχεδίαζαν την είσοδό τους στον χώρο του τζόγου μέσω των VLΤs, ενώ και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ δεν εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με μια τέτοια προοπτική αφού υποστηρίζουν ότι τα «φρουτάκια» θα… κανιβαλίσουν τα άλλα παιχνίδια του Οργανισμού.
Η προικοδότηση του Οργανισμού, εκτός από τα «φρουτάκια» και την είσοδο στο Διαδίκτυο, προβλέπει την ανανέωση της αποκλειστικής άδειας του ΟΠΑΠ για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα (πλην καζίνων και λαχείων) που λήγει το 2020 για μία δεκαετία, αλλά και τη διεκδίκηση του Στιγμιαίου Λαχείου («Ξυστό») που θα επανακυκλοφορήσει στην αγορά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Ι. Σπανουδάκης δήλωσε πρόσφατα: «Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή, όπου ο ΟΠΑΠ καλείται να συμμετάσχει στις νέες θεσμοθετημένες αγορές τυχερών παιχνιδιών» και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για το Διαδίκτυο, για τη διεκδίκηση του «Ξυστού» και για τη δραστηριοποίηση στα VLΤs. Παράλληλα ο κ. Σπανουδάκης τόνισε ότι ο ΟΠΑΠ εξετάζει ευκαιρίες για την επέκτασή του στο εξωτερικό, γεγονός που θα συμβάλει στην εταιρική αξία του Οργανισμού.
Το Δημόσιο στοχεύει από την ανανέωση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ από τα VLΤs και την άδεια για το «Ξυστό» (θα γίνει διεθνής διαγωνισμός) να εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ, χρήματα που μπορεί αυτή τη στιγμή να διαθέσει ο ΟΠΑΠ αφού έχει «ταμείο» 650 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Παράλληλα εκτιμά ότι το 2012 μπορεί από το 34% του ΟΠΑΠ να λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Δύο είναι τα βασικά αγκάθια για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το μονοπώλιο του Οργανισμού θα εκπέσει, αφού δόθηκε σε μια υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία με στόχο την περιορισμένη εξάπλωση του τζόγου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, ήδη το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, αφού ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένη εταιρεία και διαφημίζεται και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην «ανοίξει» και ο επίγειος (οffline) αθλητικός στοιχηματισμός- μέσω των πρακτορείων-, τη στιγμή μάλιστα που θα έχει απελευθερωθεί και η αγορά του διαδικτυακού τζόγου. Ο επίδοξος επενδυτής θα λάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σοβαρά υπόψη του, αφού η μη διατηρησιμότητα του μονοπωλίου θα πλήξει την αξία του ΟΠΑΠ. Εμπειροι παρατηρητές συμφωνούν με αυτή την άποψη, αλλά προσθέτουν ότι η εταιρική αξία του δεν θα υποστεί μεγάλη απαξίωση γιατί έχει πλέον δικό του δίκτυο 5.000 σημείων πώλησης μετά τη συμφωνία με τους πράκτορες και πολύ δύσκολα μια ξένη εταιρεία θα μπορέσει να στήσει ένα τόσο ικανό δίκτυο στην Ελλάδα ώστε να «κοιτάξει στα μάτια τον Οργανισμό». Αντιθέτως, αναφέρουν ως το πιο σημαντικό εμπόδιο για μια επιτυχή ιδιωτικοποίηση τη δυσκολία δανειοδότησης επίδοξων αγοραστών, αφού καμία τράπεζα δεν χρηματοδοτεί επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακόμη και στην περίπτωση που ο πλειοδότης για το 34% «φορτώσει» τα δάνεια για την εξαγορά στον ίδιο τον ΟΠΑΠ, δύσκολα θα βρεθεί χρηματοπιστωτικός όμιλος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η απόκτηση του 34% και του μάνατζμεντ ενδεχομένως να δημιουργήσει και την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης (εκεί υπάρχει νομικό κενό, αφού ναι μεν εξαιρούνται οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά η περίπτωση του ΟΤΕ με την Deutsche Τelekom ακόμη εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), οπότε το κόστος της εξαγοράς θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα καταστεί ίσως και αδύνατη.
Σ την περίπτωση του ΟΠΑΠ πάντως υπάρχουν αρκετοί,ακόμη και με φιλελεύθερες απόψεις, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να μείνει υπό κρατικό έλεγχο διότι ο Οργανισμός διανέμει υψηλά μερίσματα που θα χάσει το Δημόσιο αν πωλήσει το 34% (την τελευταία δεκαετία το Δημόσιο έχει εισπράξει μερίσματα 1,8 δισ.ευρώ) αλλά θα χαθεί και ο κοινωνικός ρόλος του. Μόνο το 2010 για χορηγίες,διαφημίσεις και δωρεές ο ΟΠΑΠ έδωσε 120 εκατ.ευρώ.
Τ ο Ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει από το 2000 στον ΟΠΑΠ το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική αγορά για 20 χρόνια αντί του ποσού των 317 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο εκδίκασης προσφυγής των εταιρειών Stanleybet και William Ηill, οι οποίες επιθυμούν να ανοίξουν πρακτορεία στη χώρα μας, δεν απεφάνθη αλλά απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) θέτοντας εμμέσως υπό αμφισβήτηση το μονοπώλιο του Οργανισμού. Σύμφωνα με το προδικαστικό ερώτημα, το ΣτΕ ερωτά αν είναι συμβατή η εθνική ρύθμιση, η οποία προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της προσφοράς τυχερών παιχνιδιών χορήγησε την αποκλειστικότητα στον ΟΠΑΠ, ο οποίος όμως είναι ανώνυμη εταιρεία (το 66% ανήκει σε ιδιώτες), είναι εισηγμένη, διαφημίζει τα παιχνίδια της, επεκτείνεται στο εξωτερικό και το μέγιστο ποσό στοιχηματισμού και κέρδους ορίζεται ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα «βαρύνει»σημαντικά στην όποια απόφαση του δικαστηρίου. Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ναι μεν εκμεταλλεύεται το μονοπώλιο, αλλά επιστρέφει στην κοινωνία ανταποδοτικά οφέλη. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια ο Οργανισμός έχει προσφέρει 75 εκατ. ευρώ σε δωρεές και 220 εκατ. ευρώ σε χορηγίες. Σημειώνεται ότι για την απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την τελική απόφαση του ΣτΕ θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ