Κατά της ΟΙΚΟΜΕΤ, στην οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια η κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα που έπεσε θύμα εγκληματικής επίθεσης το 2008 από αγνώστους, λόγω της συνδικαλιστικής της δραστηριότητας, στράφηκαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ, κατηγορώντας την επιχείρηση για «εκβιασμούς και αλχημείες». Αιτία αποτέλεσε η μεταβίβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΟΙΚΟΜΕΤ σε άλλη εργολαβική επιχείρηση, κίνηση που έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο των ΗΣΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορική ΔΕΚΟ έκανε στο παρελθόν αρκετές προσπάθειες για να μικρύνει το συμβατικό έργο της ΟΙΚΟΜΕΤ στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους.

Ωστόσο, όπως καταγγέλει η Ενωση Εργαζομένων των ΗΣΑΠ, τη Μ. Παρασκευή οι δύο επιχειρήσεις «κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με τη νέα εταιρεία και με ταυτόχρονη έγγραφη δήλωση «οικειοθελούς αποχώρησης» από την ΟΙΚΟΜΕΤ».

«Κάτω από εκβιαστικά διλήμματα, η ΟΙΚΟΜΕΤ απαλλάχθηκε από τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους (μισθοδοσία, ασφάλιση, αποζημίωση απόλυσης, άδειες κλπ), ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων τους οφείλονται δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών και το επίδομα αδείας του έτους 2010», αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο.

Οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ επισημαίνουν ότι «ο εμπαιγμός των εργαζομένων συνεχίστηκε», καθώς ο νέος εργοδότης που υποτίθεται ανέλαβε πλήρως τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΟΙΚΟΜΕΤ, δεν ήταν η αντισυμβαλλόμενη εταιρία, η οποία τελικώς εμφανίζεται ως «έμμεσος εργοδότης», αλλά άλλη, τρίτη επιχείρηση, με την οποία οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν σύμβαση εργασίας ενός μήνα.

Οι συνδικαλιστές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καλούν την διοίκηση των ΗΣΑΠ να μην εγκρίνει τη σύμβαση εκχώρησης, «εάν δεν κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και εάν η διάδοχος εταιρεία δεν αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης, σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Επίσης, ζητούν να μην επιστραφεί στην ΟΙΚΟΜΕΤ η εγγυητική επιστολή, εάν αυτή δεν εξοφλήσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους.