Στο 1,8% «φρενάρισε» ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 3,1% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε ετήσια βάση.

Η αναπάντεχα μεγάλη επιβράδυνση (οι ειδικοί ανέμεναν ανάπτυξη 2%) αποδίδεται στη μεγαλύτερη τριμηνιαία κάμψη των κυβερνητικών δαπανών που παρατηρείται από το 1983 και στην κάμψη του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων στα ύψη.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα, άλλωστε, πυροδοτεί και πληθωριστικές πιέσεις, όπως εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι αναθεώρησε χθες την εκτίμηση της Τράπεζας για τον εφετινό πληθωρισμό στο 2,1% έως 2,8% από 1,3% έως 1,7% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη. Επίσης αναθεώρησε στο 3,1% με 3,3% την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιανουάριο για την εφετινή ανάπτυξη (3,4% με 3,9%).

Συνολικά το 2010 το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%, ενώ το 2009 είχε συρρικνωθεί κατά 2,6%.

Ο Μπερνάνκι προανήγγειλε συνέχιση της πολιτικής τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει, που ακολουθεί η Fed, ενώ προειδοποίησε για τα «πολύ σοβαρά» προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα – απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα για να τα αντιμετωπίσει. «Το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει το δημόσιο χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ έφθανε τα 13,4 τρισ. δολάρια, φθάνοντας στο 97% του ΑΕΠ της χώρας.