Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού, που έχουν πάρει την ανηφόρα το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή και την κρίση στη Λιβύη. Ο Μπ.Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά «αν εμείς δεν προοδεύουμε, τότε ούτε κι αυτοί θα έχουν κέρδη».

«Απευθυνόμαστε στους παραγωγούς πετρελαίου σε όλο τον κόσμο και τους επισημαίνουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους να διασφαλίσουν ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα καταλήξουν να πληγώσουν την παγκόσμια οικονομία» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος το πετρελαϊκό καρτέλ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WTKR, θυγατρικό του CBS, στο Χάμπτον Ρόουντ, της Βιρτζίνια.

«Αυτό που χρειάζεται να πράξουν είναι να αυξήσουν την παραγωγή. Και προφανώς η κρίση στη Λιβύη, δημιουργεί κάποιες διαταραχές στη λειτουργία της αγοράς, αλλά εμείς θεωρούμαι ότι μπορούν να τις ξεπεράσουν και τους παρακινούμε να το κάνουν» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την Τρίτη επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε στον Λευκό Οίκο μία συνάντηση, που από πηγές του προέδρου περιγράφηκε ως, παραγωγική ευρέως φάσματος συζήτηση, με τον εστεμμένο πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χωρίς πάντως να δοθούν πολλές λεπτομέρειες για το θέμα της, στη δημοσιότητα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται στα Αραβικά έθνη του Κόλπου, που έχουν αναλάβει διαπραγματευτικό ρόλο, στην προσπάθεια να βρεθεί ένα μοντέλο για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στην Υεμένη, έπειτα από τρεις μήνες αιματηρών ταραχών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει επίσης να πείσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή του αργού, ώστε να αμβλυνθεί κάπως το κύμα εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, που του δημιουργεί πολιτική πίεση στο εσωτερικό, τη χρονιά μάλιστα που ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ομπάμα και ο εστεμμένος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν έδωσαν έμφαση τόσο στις στενές διμερείς σχέσεις των χωρών τους, όσο και στην ανάγκη να συνεχιστούν οι στενές διαβουλεύσεις μεταξύ τους.

» Οι δύο ηγέτες είχαν μία παραγωγική, ευρέως φάσματος ανταλλαγή απόψεων, που επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή του Κόλπου και γενικότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αμερικανού προέδρου.