Από το φθινόπωρο θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο το 40ωρο, η απογευματινή λειτουργία σε όσες υπηρεσίες απαιτείται, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Η θεσμοθέτηση και ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου δρομολογείται για το καλοκαίρι είπε συγκεκριμένα ο υπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι στο ενιαίο μισθολόγιο πρέπει κάποια στιγμή να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, γεγονός που εκτιμάται ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά» για τους συνδικαλιστές σε ΔΕΗ και ΟΤΕ, πού ήδη έχουν πάρει θέση μάχης για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Επιχειρήσεων.

Μιλώντας δε, για τη σημασία της αύξησης του ωραρίου στο Δημόσιο από 37,5 ώρες σήμερα σε 40 ώρες, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνοδευθεί με αύξηση μισθού, είπε ότι ισοδυναμεί με πρόσληψη 45.000 ατόμων.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Ραγκούσης και στο νέο σύστημα προσλήψεων και προαγωγών που θα εφαρμοστεί, τονίζοντας ότι «εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει καμία ρουσφετολογική πελατειακή πρόσληψη».

Όσον αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα απορροφηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα, έχοντας προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. Είναι θέμα του 2011, το πολύ το 2013, εκτίμησε.

Για τους συμβασιούχους τέλος, σημείωσε πως η απόφαση είναι να προσληφθούν περίπου 60.000, αλλά τελικά θα είναι πολύ λιγότεροι με το κόστος τους να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

«Κανείς άλλος από τον υπουργό κάθε αντικειμένου, κάθε περιοχής ευθύνης, δεν μπορεί να αποφασίσει για το προσωπικό. Εγώ δεν μπορώ να πω μηδέν οι προσλήψεις στην υγεία. Αν το πει ο υπουργός Υγείας, καλώς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, διευκρινίζοντας πάντως πως οι περισσότερες προσλήψεις και μετατάξεις θα γίνονται στην Υγεία.

Λειτουργία το απόγευμα

Η λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών το απόγευμα θα ισχύσει από το Φθινόπωρο είπε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι στη δημόσια συζήτηση που θα ξεκινήσει άμεσα για το θέμα αυτό επιθυμεί να ακούσει και απόψεις πολιτών.

«Εμείς έχουμε καταρχήν κάνει κάποιες έρευνες. Έχουμε εντοπίσει προς τα πού μπορεί να πάει η αλλαγή αυτή. Απλώς θέλουμε αυτή τη δημόσια διαβούλευση και με τους πολίτες, αλλά και με τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, τις ιδιαιτερότητές της, τις ανάγκες των πολιτών γιατί τις ζουν καθημερινά.»

»… θα μπορέσουμε έτσι με αυτόν τον τρόπο μέσα στο καλοκαίρι να οργανώσουμε εκείνες τις υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν απόγευμα από το φθινόπωρο, ώστε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη λειτουργίας το απόγευμα όλων των υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τα ωράρια και τις βάρδιες είπε: «αυτό είναι θέμα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της κάθε υπηρεσίας. Θα οργανωθεί με ευθύνη των προϊστάμενων το πρόγραμμα και το ωράριο των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να καλύπτουν την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών».

Ο υπουργός είπε ότι η βασική ιδέα «είναι προφανώς να αξιοποιήσουμε το απόγευμα της Δευτέρας και το απόγευμα της Τετάρτης που είναι απογεύματα αργίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και όσους εργάζονται στο εμπόριο και να δούμε ξανά λίγο το ωράριο της Παρασκευής».

«Θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε αρκετές ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών από την Παρασκευή από ένα σημείο και μετά, από μία ώρα και μετά, που η εμπειρία και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη λειτουργίας από μία ώρα και μετά».

Να εξοικονομηθούν δηλαδή κάποιες ώρες από την Παρασκευή, οπότε οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να κλείνουν για παράδειγμα νωρίτερα, και οι ώρες αυτές να μετατεθούν την Δευτέρα και την Τετάρτη.

Στην προσπάθεια αυτή για ανοικτές δημόσιες υπηρεσίες το απόγευμα θα συμβάλλει, όπως είπε ο υπουργός, και η αύξηση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

40ωρο χωρίς αύξηση αποδοχών

Η αλλαγή στο ωράριο εργασίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων, από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40 ώρες, είναι κάτι το οποίο αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και «πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη αλλαγή που γίνεται μετά τον Μάιο του 1981, όταν η κυβέρνηση Ράλλη θέσπισε τις 37,5 ώρες στο δημόσιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα συνοδευθεί με αύξηση μισθού. «Θα γίνει εντός των σημερινών μισθολογικών δαπανών» είπε.

Η αύξηση του χρόνου εργασίας ισοδυναμεί με πρόσληψη 45.000 νέων υπαλλήλων είπε ο υπουργός για να τονίσει τη σημασία του μέτρου αυτού.

«Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό αυξάνοντας μισή ώρα την εργασία. Πράγμα το οποίο είναι στοιχειώδης ισονομία και δικαιοσύνη για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Είναι σαν να προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους το να αυξήσουμε μισή ώρα το ωράριο κάθε δημόσιου υπαλλήλου» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Μέσα στο καλοκαίρι η ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου

Στόχο αποτελεί το ενιαίο μισθολόγιο μέσα στο καλοκαίρι να έχει θεσμοθετηθεί και να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «είμαστε με το υπουργείο Οικονομικών σε μία αρκετά καλή φάση προετοιμασίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε τις επόμενες βδομάδες οριστικοποιήσει το βασικό πλαίσιο των επιλογών, των εναλλακτικών λύσεων».

Δεχόμενος ερωτήσεις για νέες μειώσεις στους μισθούς που θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο ο υπουργός είπε: «Λοιπόν, με πολύ ρητό τρόπο σας λέω […] ότι δεν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και απλό στη σύλληψή του και στην εφαρμογή του μισθολόγιο στο δημόσιο για να πετύχουμε περαιτέρω περικοπές μισθολογικών αμοιβών».

Απόδειξη, δε, για αυτό, τόνισε ο υπουργός αποτελούν δύο πράγματα. «Πρώτον, αν είχατε τη δυνατότητα να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη αναφορά ακόμα και σε αυτό το περίφημο μνημόνιο, θα δείτε ότι και εκεί αναφέρεται το νέο μισθολόγιο με την επισήμανση: χωρίς αύξηση μισθολογικού κόστους».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ούτε στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται λόγος για μειώση.

«Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχει ένα τμήμα που αναφέρεται στο τι στόχους έχουμε θέσει για τα μισθολογικά του δημοσίου το επόμενο διάστημα, την επόμενη τριετία, πουθενά αν δείτε εκεί δεν έχει αναφερθεί το νέο μισθολόγιο ως μία από τις οδούς τις οποίες θα ακολουθήσουμε».

Άλλωστε, πρόσθεσε ο υπουργός η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της εφαρμογής του 1 προς 5 για τις προσλήψεις, την περικοπή των συμβασιούχων, τον τερματισμό των stage στο δημόσιο, κτλ και όχι μέσω τον νέου μισθολογίου.

«Θα καταφέρουμε να έχουμε στο τέλος αυτής της κυβερνητικής θητείας 200.000 περίπου λιγότερους μισθοδοτούμενους με διάφορες μορφές, -μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι, στο δημόσιο- από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Μέσα από αυτή την πορεία θα καταφέρουμε να ρίξουμε το μισθολογικό κόστος του δημοσίου από τα 22 δισ., που το παραλάβαμε το 2009, περίπου στα 16 δισ. ευρώ. Αυτό συνιστά μία μείωση του μισθολογικού κόστους της τάξεως του 30%, πράγμα που επίσης με τη σειρά του συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει σε ένα δύο χρόνια ένα από τα πιο χαμηλού μισθολογικού κόστους συστήματα δημόσιας διοίκησης των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

Πρόταση για ένταξη και των ΔΕΚΟ

Την άποψη ότι οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ θα έπρεπε κάποια στιγμή να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οι ΔΕΚΟ μπορούν να μπουν μέσα (στο ενιαίο μισθολόγιο) αλλά να έχετε απολύτως συναίσθηση του πολύ μικρού μεγέθους που συνιστά το μέγεθος του μισθολογικού κόστους των ΔΕΚΟ, είναι λίγες χιλιάδες εργαζόμενοι, μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες του δημοσίου τομέα. Είναι δηλαδή ένα εύκολο θέμα, δεν είναι δύσκολο θέμα».

Πάντως, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, «πρέπει να μπουν μέσα κάποια στιγμή διότι πέραν όλων των άλλων έχουμε αρχίσει και αυτή τη διαδικασία τώρα με τις μετατάξεις τις υποχρεωτικές που είναι επόμενο ότι πρέπει να διευκολυνθούν».

Καμία ρουσφετολογική πρόσληψη

«Αλλάξαμε ριζικά το νόμο για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Δεν υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο καμία όπως αναφέρεται από το παρελθόν, ρουσφετολογική πελατειακή πρόσληψη. Κανενός είδους, σε κανένα τομέα του δημοσίου».

«Δεύτερον, αλλάξαμε ριζικά τις διαδικασίες με τις οποίες προάγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πλέον υπάρχει αντικειμενικότητα και αξιοκρατία. Δεν υπάρχει αυτό το γνωστό που κατά τη γνώμη μου τη προσωπική έχει παίξει πολύ αρνητικό ρόλο αυτά τα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης στο να…»

Στο σημείο αυτό ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν διορισμοί «πράσινων» διευθυντών.

«Ήδη οι επιλογές που έχουν γίνει είναι απολύτως αντικειμενικές […] Δεν έχει επέμβει ούτε ένας υπουργός στην επιλογή ενός διευθυντή του υπουργείου του».

Εν συνεχεία ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τις προαγωγές με γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως εξήγησε «τις εξετάσεις θα τις πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ. Επίσης, συγκροτήσαμε, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα 5 ονόματα, για πρώτη φορά το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊστάμενων, το οποίο αποτελείται από 4 μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος του Συνηγόρου του Πολίτη»

Υπερθεματίζοντας ο υπουργός αναφερθείς στη σύνθεση του Συμβουλίου πρόσθεσε «για πρώτη φορά κανείς ορισμένος από τον υπουργό. Κανείς ορισμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων. Άρα και οι πολιτικοί έξω από τη διαδικασία της επιλογής και το συνδικαλιστικό κομμάτι».

» Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι θα κάνουν τις συνεντεύξεις για να κρίνουν ποιος έχει την καταλληλότητα και ποιος δεν έχει. Σε συνδυασμό λοιπόν η συνέντευξη από το ανεξάρτητο ΕΙΣΕΠ με τη γραπτή εξέταση, την πανελλήνια, που θα πραγματοποιεί με την ευθύνη του ΑΣΕΠ και τα τυπικά του προσόντα, τα μόρια δηλαδή, θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αξιοκρατικό αποτέλεσμα στην επιλογή των προϊσταμένων».

«Άρα, προσλήψεις, προαγωγές, διαύγεια στη δημόσια διοίκηση, όλα στο διαδίκτυο, όλες οι αποφάσεις όλων των κρατικών αξιωματούχων από τους πολιτικούς προϊσταμένους μέχρι τους χαμηλόβαθμους προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης, νέο μισθολόγιο, νόμος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εφαρμογή του, και νέο πειθαρχικό δίκαιο μαζί με το νέο ωράριο λειτουργίας, αποτελούν ένα μεγάλο πακέτο αλλαγών μέσα στη δημόσια διοίκηση, μέσα στο κράτος, αλλαγών που είναι βέβαιο ότι θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.