Η «τρομοκρατική επίθεση» στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αποδείχθηκε έγκλημα κοινού ποινικού δικαίου για το οποίο καταδικάσθηκε – προ μερικών ημερών – σε φυλάκιση δέκα ετών, ένας ντετέκτιβ! Ο βαρύς τραυματισμός ενός 37χρονου αστυνομικού είχε αποδοθεί σε προηγούμενο δικαστήριο στη δράση της οργάνωσης… «Συνδικάτο της Δικαιοσύνης», με αποτέλεσμα την απαλλαγή του ντετέκτιβ που είχε κατηγορηθεί. Ομως η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οδήγησε στην ανατροπή των δεδομένων του «θρίλερ του Ζωγραφου» και στην επανάληψη της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών. Ο ιδιωτικός αστυνομικός για την ίδια υπόθεση είχε δύο καταδικαστικές αποφάσεις και μια… ενδιάμεση αθώωση! Το «ΒΗΜΑ» παρουσιάζει το παρασκήνιο του θρίλερ που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Δικαιοσύνη.
Δολοφονική επίθεση
Η δικαστική έρευνα αφορούσε τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 38χρονου αστυνομικού του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου, Τρύφωνα Τσεμπελίδη, η οποία σημειώθηκε το πρωί της 19ης Μαϊου 2000, έξω από το κτίριο της Γεωλογικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Ο Τσεμπελίδης είχε εισέλθει στην Πανεπιστημιούπολη, φορώντας πολιτικά ρούχα, έπειτα από την καταγγελία ενός καθηγητή της σχολής ότι τον παρακολουθούσε με αγνωστους σκοπούς ο οδηγός ενός αυτοκινήτου μάρκας Nissan. Ο ίδιος καθηγητής είχε καταγγείλει, μερικές ημέρες πριν από αυτό το περιστατικό, σε αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου ότι τον παρακολουθούσε σε κινήσεις του εκτός πανεπιστημιακού χώρου ο επιβάτης μίας μοτοσυκλέττας της οποίας μάλιστα είχε καταγράψει τον αριθμό. Οταν λοιπόν ο Τσεμπελίδης πλησίασε το ύποπτο Nissan μέσα στην Πανεπιστημιούπολη δέχθηκε από τον οδηγό του πυροβολισμούς κι έπεσε αιμόφυρτος, βαριά τραυματισμένος στο πρόσωπο.
Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής που ασχολήθηκαν με την υπόθεση εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον επιβάτη της μοτοσυκλέτας που παρακολουθούσε τον καθηγητή, Ετσι εντόπισαν και προσήγαγαν έναν 25χρονο ιδιωτικό αστυνομικό ο οποίος διαπιστώθηκε ότι εργαζόταν σε γραφείο ντετέκτιβ που ανήκε ουσιαστικά σε έναν αστυνομικό της Αμεσης Δράσης. Ο ντετέκτιβ παραδέχθηκε ότι πράγματι «ήταν αυτός που παρακολουθούσε τον καθηγητή με τη μοτοσυκλέτα μετά από υπόδειξη της συζύγου του που είχε απευθυνθεί στο συγκεκριμένο γραφείο». Ομως αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που οδηγούσε το Nissan στην Πανεπιστημιούπολη κι αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό. Ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του διότι λίγες ημέρες μετά την επίθεση τον αναγνώρισε ο αστυνομικός-θύμα της επίθεσης αλλά και ο παρακολουθούμενος καθηγητής της Γεωολογίας που είδε από το γραφείο του την εξέλιξη του αιματηρού περιστατικού. Ακόμη στα χέρια του 25χρονου ιδιωτικού αστυνομικού είχαν βρεθεί ίχνη μολύβδου που συνδέθηκαν με τον πυροβολισμό εναντίον του αστυνομικού.
Πρώτο δικαστήριο
Η πρώτη δίκη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 με κατηγορούμενους τον ιδιωτικό αστυνομικό, τον ιδιοκτήτη του γραφείου ντετέκτιβ στο οποίο εργαζόταν αλλά και τη σύζυγο του καθηγητή που φέρεται να είχε δώσει την εντολή για παρακολούθηση του συζύγου της. Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, με πλειοψηφία 6-1, καταδίκασε τον ντετέκτιβ σε φυλάκιση 13 ετών και 9 μηνών, ενώ τον ιδιοκτήτη του γραφείου, ο οποίος κατηγορείτο και για παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές, σε φυλάκιση δύο ετών. Η σύζυγος του καθηγητή αθωώθηκε.
Ομως στο δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε σε δεύτερο βαθμό, τον Μάρτιο του 2008, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών εμφανίστηκε ξαφνικά μια «ένοπλη οργάνωση» να σχετίζεται με την επίθεση στου Ζωγραφου. Η πλευρά του ιδιωτικού αστυνομικού παρουσίασε μία «προκήρυξη» που φέρεται να είχε σταλεί στις… φυλακές Κορυδαλλού από την οργάνωση «Συνδικάτο της Δικαιοσύνης», η οποία ανέλαβε την ευθύνη 13 ληστειών, μιας κλοπής και ενός τραυματισμού. Ετσι με αυτό το κείμενο που είχε σωρεία ορθογραφικών λαθών αναλάμβανε την ευθύνη ληστειών σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αθήνας, σε… διόδια στο Λιτόχωρο Πιερίας αλλά και στον τραυματισμό του αστυνομικού στην Πανεπιστημιούπολη. Επιπλέον παρουσιάστηκε ιατροδικαστική έκθεση που απέδωσε τα ίχνη μολύβδου στα χέρια του ιδιωτικού αστυνομικού στην… ατμοσφαιρική ρύπανση!
Στο δεθυτεροβάθμιο δικαστήριο ο ντετέκτιβ αθωώθηκε με ψήφους 4-3. Υπέρ της καταδίκης του ψήφισαν οι τρεις δικαστές και υπέρ της αθώωσης του οι τέσσερις ένορκοι οι οποίοι θεώρησαν βέβαιη την εμπλοκή της «τρομοκρατικής οργάνωσης» στην επίθεση κατά του αστυνομικού.
Ομως λίγες ημέρες μετά την απαλλακτική απόφαση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την επανάληψη της διαδικασίας σε δεύτερο βαθμό. Στο κείμενο της αναίρεσης υπογραμμιζόταν ότι «στο σκεπτικό απαλλαγής του ντετέκτιβ δεν συνεκτιμήθηκαν σημαντικές καταθέσεις και πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ».
Νέα δίκη
Η νέα δίκη πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας το οποίο απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής τρομοκρατικής οργάνωσης στον βαρύ τραυματισμό του αστυνομικού. Ακόμη, απορρίφθηκε η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός είχε χτυπηθεί από άλλο σημείο από αυτό που αναφερόταν αρχικά. Ετσι ομόφωνα επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών στον ντετέκτιβ, ο οποίος οδηγήθηκε στην φυλακή.