Κάθε χρόνο τα ίδια. Δύο νεκροί, τρεις σοβαρά τραυματίες και τρεις ελαφρά χωρίς λόγο. «Παράπλευρα» θύματα του φετινού πολέμου των κροτίδων.

Ανάμεσά τους ένα παιδάκι, που χαροπαλεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», χτυπημένο από τη ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσε 25χρονος για να γιορτάσει την Ανάσταση! Για τρίτη ημέρα, το παιδί νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσει τον κίνδυνο, όμως η κατάστασή του κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή.

Ο 25χρονος συνελήφθη και το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του. Ο 25χρονος κατηγορείται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, παραβίαση του νόμου περί βεγγαλικών και πρόκληση έκρηξης.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, έχει καταντήσει η κύρια απασχόληση της Αστυνομίας. Σαφάρι για να μαζευτούν οι κροτίδες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ την τελευταία 6ετια έχουν κατασχεθεί περίπου 5,5 εκατομμύρια κροτίδες, όπως αναφέρει στο «ΒΗΜΑ on line» κ. Αθανάσιος Κοκαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Μάταια. Εκατομμύρια άλλες κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε πάγκους μικροπωλητών, σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε περίπτερα, ακόμα και σε φούρνους και καταλήγουν ακόμα και στα χέρια μικρών παιδιών, που συχνά τους τα αγοράζουν οι ίδιοι οι γονείς τους!

Ψιλά γράμματα οι προδιαγραφές ασφαλείας και οι οδηγίες χρήσης σε αντικείμενα, ούτως ή άλλως επικίνδυνα και απολύτως ακατάλληλα για ένα χώρο, όπως το προαύλιο μιας Εκκλησίας τη νύχτα της Ανάστασης. Μόνο που αυτό δεν είναι πρόβλημα αστυνόμευσης, αλλά νοοτροπίας.

Το 7χρονο αγόρι, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», έχοντας χάσει ήδη το αριστερό του μάτι, στεκόταν δίπλα στον ιερέα πατέρα του, μπροστά από την είσοδο εκκλησίας στη Δροσιά Χαλκίδας. Μόλις ο παπάς άρχισε να ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», ένας 25χρονος το πανηγύρισε εκτοξεύοντας μια ναυτικού τύπου φωτοβολίδα. Η οποία, όμως, δεν πήγε στον ουρανό· εξερράγη μπροστά στο παιδί, τραυματίζοντάς το σοβαρά στο πρόσωπο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ένας 39χρονος και ένας 30χρονος έχασαν τη ζωή τους, ενώ κατασκεύαζαν αυτοσχέδια βαρελότα στο Μανδρικό Ρόδου.

Φέτος μέχρι το Μεγάλο Σαββάτο είχαν βεβαιωθεί 129 παραβάσεις και συνελήφθησαν 141 άτομα. Πέρυσι είχαν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι, οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά και δυο ελαφρά, ενώ είχαν συλληφθεί 119 άτομα.

Την τελευταία 10ετία επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 106 τραυματίστηκαν από τη χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Η στατιστική του θανάτου, ωστόσο, δεν φαίνεται να τρομάζει ούτε τους διακινητές, ούτε – πολύ περισσότερο – τους οπαδούς αυτού του είδους της διασκέδασης. Φέτος κατασχέθηκαν πάλι 871.937 κροτίδες και βεγγαλικά, 668 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί και περίπου 4,3 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Ολες οι προειδοποιήσεις στον βρόντο. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν κάθε φορά ότι δεν είναι παιχνίδι και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προσμίξεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και η λανθασμένη χρήση, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο.

Παρόλα αυτά οι γνωρίζοντες συνεχίζουν να τα ζητούν με τις ονομασίες τους: γουρούνες, σκορδάκια, σφυρίχτρες, κρακεράκια, παγίδες και άλλα. Και η πλειονότητα των πελατών είναι μικρά παιδιά, κυρίως αγόρια, μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Μάλιστα για να κάνουν περισσότερη φασαρία τα κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνα, βάζοντάς τα μέσα σε τούβλα ή ρίχνοντάς τα πολλά μαζί μέσα σε κάδους απορριμμάτων.

Όπως έχει διαπιστωθεί μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κροτίδων είναι η πυρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν είναι κλεισμένη σε συσκευασία, ενώ πολλοί, κυρίως στα νησιά, χρησιμοποιούν δυναμίτιδα για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Οσο για τους ελέγχους, όπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «γίνονται τακτικοί στο μέτρο του δυνατού, αλλά δεν είναι εφικτό να ελέγξουμε όλα τα ψιλικατζίδικα και τους άλλους χώρους πώλησης ανά την επικράτεια».

Εργαστήρια κατασκευής βεγγαλικών και κροτίδων βρίσκονται σε Ιταλία και Βουλγαρία, ενώ πολλά έρχονται με κοντέϊνερ από την Κίνα. Συνήθως χιλιάδες παράνομα κομμάτια εισάγονται κρυμμένα μέσα σε άλλα προϊόντα, καθώς το μέγεθος τους είναι μικρό, ενώ οι διακινητές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι λόγω των «ανοικτών συνόρων» με την Ελλάδα δεν γίνεται έλεγχος σε εμπορεύματα.

Αλλά, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ακόμη και τα τυποποιημένα (και νόμιμα) είναι άκρως επικίνδυνα για τέτοιου είδους χρήση και μάλιστα από ερασιτέχνες. Ειδικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως έχει διαπιστωθεί, οι προδιαγραφές ποιότητας δεν τηρούνται ούτε στα τυποποιημένα πυροτεχνήματα.