Το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους η Sony μπαίνει στην αρένα των tablet με δύο συσκευές «πλούσιας φορητής ψυχαγωγίας» με δεδηλωμένο στόχο να πάρει μέσα σε ένα μόλις χρόνο τη δεύτερη θέση πίσω από τo iPad της Apple, μια θέση που κατέχει η Samsung.

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει τον Ιανουάριο από το βήμα της CES 2011, της καθιερωμένης μεγαλύτερης έκθεσης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών, ο επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών ηλεκτρονικών Κουνιμάσα Σουζούκι, προκαλώντας έκπληξη δεδομένου ότι τότε η Sony δεν είχε καν εισέλθει στην αγορά.

Mε όπλο το Android

Τα tablet της Sony θα είναι βασισμένα στο Android 3.0 (την πρώτη έκδοση του λειτουργικού για συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη από τα smartphone), όμως αμφότερα θα ξεχωρίζουν για τη σχεδίασή τους. Εξάλλου, αυτός ήταν ο λόγος που η Sony ομολογουμένως καθυστέρησε την είσοδό της στην αγορά.

Οι ταμπλέτες της Sony δεν έχουν ακόμα πάρει την επίσημη ονομασία τους, αν και η εταιρεία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην επωνυμία Sony VAIO. Έτσι, τα μόνα στοιχεία για τις πρώτες ταμπλέτες που έγιναν γνωστά αφορούν στη σχεδίαση, στη συνδεσιμότητα, στο περιεχόμενο και στις διαδικτυακές υπηρεσίες:

Το μεγαλύτερο τάμπλετ, έγινε γνωστό με την κωδική ονομασία S1. Έχει οθόνη με διαγώνιο 9,4 ίντσες και προορίζεται για χρήση ως συσκευή ψυχαγωγίας υψηλών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τη Sony, η σχεδίασή του και η αλλαγή του κέντρου βάρους το καθιστούν πολύ άνετο στη χρήση και ελαφρύ, δύο χαρακτηριστικά απαραίτητα για πολύωρη χρήση. Επίσης, το S1 λειτουργεί και ως χειριστήριο υπέρυθρων και μπορεί να ελέγχει πολλές συμβατές συσκευές ήχου και εικόνας (universal remote control).

Το δεύτερο προς το παρόν ονομάζεται S2 και ξεχωρίζει καθώς έχει δύο οθόνες που διπλώνουν η μια επάνω στην άλλη (clamshell). Κάθε οθόνη έχει διαγώνιο 5,5 ίντσες και μπορεί να αναπαράγει διαφορετικό περιεχόμενο (για παράδειγμα, στην μια οθόνη αναπαράγεται ένα παιχνίδι και στη δεύτερη βρίσκονται τα εικονικά πλήκτρα ελέγχου, στη μια το πεδίο σύνθεσης e-mail και στην άλλη το εικονικό πληκτρολόγιο για την συγγραφή του). Οι δύο οθόνες μπορούν να λειτουργούν ως μια, προβάλλοντας σε δύο μέρη το περιεχόμενο της ίδιας σελίδας (όπως κατά την πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό).

Βαρύτητα στα παιχνίδια και στα ηλεκτρονικά βιβλία

Σκοπός της Sony είναι να αξιοποιήσει περισσότερο τις διαδικτυακές υπηρεσίες παροχής περιεχομένου και παιχνιδιών. Το 2010 άρχισε να παρέχει υπηρεσίες βίντεο κατ’απαίτηση με τεχνολογία ροής και μουσική με την υπηρεσία Qriocity (η οποία δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν στην Ελλάδα). Τα S1 και S2 θα μπορούν να αναπαράγουν παιχνίδια Playstation πρώτης γενιάς (με τη χρήση του Playstation Suite) και να χρησιμοποιηθούν ως αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων (η Sony θα υποστηρίξει την λειτουργία αυτή με το δικό της Reader Store για το κατέβασμα e-book).

Οι δύο πρώτες ταμπλέτες της Sony θα έχουν δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης μέσω Wi-Fi και 3G ή και 4G, όπου αυτά είναι διαθέσιμα. Επίσης, θα υποστηρίζουν το πρότυπο DLNA για την ασύρματη μεταφορά βίντεο σε τηλεόραση και ήχου σε ασύρματα ηχεία σε συμβατές συσκευές.

Πάντως, ο ανταγωνισμός στην αγορά εντείνεται καθώς μαζί με τη Sony αναμένονται περισσότερες ονομαστές προτάσεις σε tablet, όπως από την Hewlett Packard, την HTC και την LG.