Πονοκέφαλος το έλλειμμα και οι διαφωνίες υπουργών

Ενα πρόσθετο βάρος, αν και αναμενόμενο, αποτελεί για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα το οποίο βρίσκεται στο 10,5% του ΑΕΠ.

Το οικονομικό επιτελείο έπιασε μολύβι και χαρτί προκειμένου να καθορίσει τα μέτρα που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να σβήσει τις εστίες έντασης που σιγοκαίνε στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες του ωστόσο το επίσημο πρόγραμμα του παρέμενε ως το μεσημέρι ασαφές. Προγραμματισμένα ραντεβού με τους υπουργούς δεν υπήρχαν αλλά δεν αποκλειόταν η σύγκλιση σύσκεψης υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου για το θέμα των αυθαιρέτων.

Το πρωί η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο «Βήμα FM» εξέφρασε την αντίθεσή της στη λύση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για τα αυθαίρετα. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτείνει ένα είδος «περαίωσης», δηλαδή να μειωθούν τα πρόστιμα πριν από το 1984 που είναι πολύ υψηλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα ύψους 1,5 – 2,5 εκ. ευρώ από τη ρύθμιση αυτή.

Ωστόσο, η κυρία Μπιρμπίλη διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να παράσχει περιβαλλοντικό και πολεοδομικό μανδύα εφόσον το μέτρο έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.

Τα έσοδα από τα πρόστιμα στα αυθαίρετα κτίσματα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόσθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την τριετία 20012 – 2015, οπότε το θέμα χρειάζεται να τακτοποιηθεί άμεσα.

Οι εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου πλαισίου θα πρέπει να τακτοποιηθούν ως τις 14 Μαίου, καθώς την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το καταθέσει στη Βουλή ώστε να έχει ψηφιστεί ως τις αρχές Ιουνίου.

Επιπλέον, το σχέδιο θα πρέπει να έχει αποσταλεί στην τρόικα τις επόμενες ημέρες. Πάντως, πηγές από την Κομισιόν διαβεβαίωναν ότι δεν επίκειται ταξίδι του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν στην Αθήνα και ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το ελληνικό πρόγραμμα θα αποδώσει καθώς υπάρχουν σημάδια ανάσχεσης της ύφεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk