Πτώση της τάξεως του 18% σημείωσαν τα κέρδη της UBS AG το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό δάστημα πέρυσι, καθώς τα έσοδα της ελβετικής τράπεζας από τους κλάδους σταθερού εισοδήματος υποχώρησε σημαντικά.

Η μετοχή της UBS εκτινάχθηκε στα ύψη, ωστόσο, στην αγορά της Ζυρίχης, ενώ έδωσε ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου σε όλες τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Κι αυτό όχι τόσο επειδή η κάμψη της κερδοφορίας της ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, αλλά επειδή, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «άρχισαν και πάλι να εισρέουν κεφάλαια στην τράπεζα» στο νευραλγικό τομέα της διαχείρισης μεγάλων περιουσιών.

Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 τα κέρδη της UBS περιορίστηκαν στα 1,81 δισ. ελβετικά φράγκα (1,41 δισ. ευρώ) από 2,2 δισ. φράγκα που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Οπως και οι άλλες μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η UBS εξακολουθεί να υφίσταται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της. Τα έσοδά της μειώθηκαν το τρίμηνο που πέρασε κατά 7% στα 8,34 δισ. φράγκα (6,5 δισ. ευρώ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Οσβαλντ Γκρίμπελ χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι το σπουδαίο είναι ότι η UBS άρχισε και πάλι να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σημειωτέον ότι οι πελάτες της ελβετικής τράπεζας «σήκωσαν» 251,6 δισ. φράγκα τα εννέα τρίμηνα της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης.
«Το σημαντικό είναι ότι άρχισαν και πάλι να εισρέουν κεφάλαια στην τράπεζα.

Ο κλάδος επενδύσεων θα συνεχίσει ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα να βρίσκεται σε στάδιο ανάταξης», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντερκ Μπέκερ της Kepler Capital Markets στη Φραγκφούρτη. Η μετοχή της UBS έχει ενισχυθεί κατά 8,1% από την αρχή του έτους στην αγορά της Φραγκφούρτης έναντι ενίσχυσης 2,4% του Europe Banks and Financial Services Index του Bloomberg (πρόκειται για το δείκτη που διαμορφώνουν 48 μεγάλοι όμιλοι παροχής τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών).