H Eυρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε σήμερα να προσδιορίσει ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την εκ νέου προς τα άνω αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010. Ωστόσο σε γενικές γραμμές εμφανίσθηκε σχετικώς αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ικανοποιημένη από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εαφρμόσει το Μνημόνιο.

Ειδικότερα ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η προς τα άνω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010 προκύπτει από την αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat). Ανάλογες αναθεωρήσεις υπήρξαν και σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, σημείωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο» και ότι η Eurostat, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, όπως και σήμερα, τα στοιχεία που δίνει η ελληνική στατιστική αρχή.

Ερωτηθείς ποιές μπορεί να είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας για το 2011, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη και παρέπεμψε στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάιο.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Επιτροπής προς την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει , το «φιλόδοξο» και «ισορροπημένο» όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα που παρουσίασε στις 15 Απριλίου.

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου εμφανίστηκε σχετικώς αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και σημείωσε ότι αν δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα που αυτό προβλέπει, το κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τώρα υφίσταται.

Ειδικότερα, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα, της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για το 2011 και της τάξεως των 26 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015, για τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε τις θετικές επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν, σε κοινωνικό επίπεδο, όπως π.χ. η μείωση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και αυτές που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν κάποια ανάσχεση της ύφεσης στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Αλταφάζ ανέφερε ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες την Αθήνα, από κοινού με άλλους κοινοτικούς ιθύνοντες.