Τριπλό κτύπημα κατά των κυκλωμάτων του παράνομου στοιχήματος και των στημένων αγώνων ετοιμάζει η ελληνική Δικαιοσύνη έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη, με τη βοήθεια της UΕFΑ, του σκανδάλου που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο μικροσκόπιο των ελλήνων δικαστών μπήκαν 39 παιχνίδια «ελαφρώς ύποπτα» ως «άκρως διεφθαρμένα», σύμφωνα με την ορολογία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, και η δράση περίπου 500 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Το κουβάρι όσον αφορά ένα από τα σκέλη της υπόθεσης έχει ξετυλιχθεί αρκετά και έτσι στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ασκηθούν οι πρώτες διώξεις σε βάρος ατόμων που στοιχημάτιζαν συστηματικά σε ύποπτα παιχνίδια, τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.

Οταν στο τέλος Απριλίου του 2010 δημοσιοποιούνταν από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιο Πλεύρη τα 27 παιχνίδια τα οποία περιλαμβάνονταν στους φακέλους που είχε συντάξει ως τότε η UΕFΑ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος είχε σπεύσει να δηλώσει μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής ότι «οι δικαστικοί βλέποντας τον φάκελο γελάνε. Δεν υπάρχει το παραμικρό». Εναν χρόνο αργότερα ένα είναι βέβαιο: μόνο γέλια δεν προκαλούν τα στοιχεία μιας ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει συγκεντρωθεί στα γραφεία του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Αθηνών, το οποίο συστήθηκε το περασμένο φθινόπωρο για να αντιμετωπίσει μεταξύ των άλλων το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού.

Στην έρευνα συμμετείχαν ακόμη, έπειτα από εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου, οι εισαγγελείς που εδρεύουν στις πόλεις από όπου προέρχονται οι εμπλεκόμενες ομάδες. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και πρόκειται να οδηγήσουν τις δικαστικές αρχές στις πρώτες κλήσεις υπόπτων και εν συνεχεία σε διώξεις.

Εμπλοκή 500 ατόμων

Η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, καθώς έχει αθλητικές, οικονομικές, αστυνομικές και διεθνείς πτυχές, οδήγησε τους δικαστές να τη χωρίσουν σε τρία σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά το στήσιμο των αγώνων, στους οποίους εμπλέκονται παράγοντες, προπονητές και γενικότερα άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Η βάση της δικαστικής έρευνας ήταν οι τέσσερις φάκελοι που έχουν αποσταλεί στην Ελλάδα από την UΕFΑ και έφθασαν στα χέρια των δικαστικών αρχών μέσω της ΕΠΟ. Ο πρώτος φάκελος έφθασε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2009, ενώ ο τελευταίος τον Μάρτιο του 2010.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία για ύπαρξη και πέμπτου φακέλου, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές. Αλλωστε τα 39 «ύποπτα» παιχνίδια στα οποία εμπλέκονται 26 ομάδες που αγωνίζονταν ή αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα και στη Β΄ Εθνική και η έρευνα της δράσης 500 ατόμων προσφέρουν ήδη πλούσιο υλικό. Η έρευνα προσανατολίστηκε σε προέδρους και προπονητές εμπλεκόμενων ΠΑΕ, σε διαιτητές, αλλά ακόμη και ποδοσφαιριστές των ομάδων που συμμετείχαν στα ύποπτα παιχνίδια. Στη διερεύνηση της υπόθεσης συμμετείχε και το ΣΔΟΕ, που άνοιξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς προέδρων ΠΑΕ.

Ποντάροντας τα μεσάνυχτα

Το δεύτερο σκέλος, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, αφορά τα άτομα που στοιχημάτισαν στην Ελλάδα σε «ύποπτα» παιχνίδια. Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται προς το τέλος και η προανακριτική διαδικασία έχει αποκαλύψει περίεργους στοιχηματισμούς που επισύρουν κατηγορίες από πλημμελήματα ως κακουργήματα. Το μέγεθος της κατηγορίας δεν αφορά μόνο το ύψος των χρημάτων που παίχτηκαν στους υπό διερεύνηση αγώνες, αλλά και τη συχνότητα με την οποία κάποιοι παίκτες έβαζαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε ύποπτους αγώνες.

Ακόμη και η ώρα κατά την οποία ποντάρονταν χρήματα σε αυτά τα παιχνίδια έχει προκαλέσει την προσοχή των δικαστικών αρχών. Για παράδειγμα, υπήρξε περίπτωση στοιχηματισμού σε πρακτορείο της Βόρειας Ελλάδας, στον αγώνα της Β΄ Εθνικής Καβάλα- Αγροτικός Αστέρας 4-1 στις 14 Μαρτίου 2009 ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «άκρως διεφθαρμένος» από την UΕFΑ, όπου κάποιος παίκτης πoντάρισε μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα(!) 8.000 ευρώ σε δελτία των 200 ευρώ, προκειμένου να πιαστούν στον ύπνο και να μην κλειδώσουν το παιχνίδι οι υπηρεσίες του ΟΠΑΠ.

Ερευνα σε… εξωτικές χώρες

Το τρίτο σκέλος, το οποίο θεωρείται και το πιο χρονοβόρο όσον αφορά τη διερεύνησή του, αφορά όσους στοιχημάτιζαν σε ύποπτους αγώνες μέσω διαδικτυακών ιστοτόπων του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που παίχτηκαν σε «ύποπτους» αγώνες μέσω Ιnternet φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για εκατομμύρια ευρώ. Για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους οι δικαστικές αρχές χρειάζονται τη συνδρομή των δικαστικών αρχών των χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους οι εν λόγω στοιχηματικές εταιρείες. Επειδή όμως σε πολλές περιπτώσεις η έδρα των εν λόγω εταιρειών είναι σε… εξωτικές χώρες, οι απαντήσεις που ζητούν οι ελληνικές δικαστικές αρχές μπορεί να καθυστερήσουν για μήνες, αν όχι για χρόνια, ιδιαίτερα αν πρόκειται για χώρες της Ασίας…

Οι δυσκολίες αυτές δίνουν (και) την απάντηση στις αιτιάσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου για καθυστέρηση των δικαστικών αρχών στη διερεύνηση του σκανδάλου των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού. Στην Ευελπίδων θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να διαρκέσει περισσότερο η έρευνα παρά να τρέξουν την υπόθεση, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μην εντοπιστούν όλες οι διαδρομές της παρανομίας και κάποιοι επιτήδειοι να ξεφύγουν. Εκτός από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, πρόσθετες δυσκολίες προκύπτουν και από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και στη Γερμανία, όπου υπάρχει υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα διερεύνησης στημένων αγώνων, οι εισαγγελείς του Μπόχουμ που εξετάζουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο ύποπτων ματς στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου- γίνεται λόγος για 270 ματς- έχουν δηλώσει ότι «οι υπερβολικά πολύπλοκες έρευνες θα πάρουν πολύ χρόνο». Βέβαια σε άλλες χώρες όπου εκδηλώθηκαν σκάνδαλα στημένων αγώνων έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συλλήψεις. Στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 70 ύποπτοι, στην Κροατία 22 και στη Γερμανία οκτώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ