Η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη και την ελληνική οικονοµία έχει στρέψει σηµαντική µερίδα επενδυτών στην αγορά του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξηµένης αβεβαιότητας και µεταβλητότητας στις αγορές µετοχών και οµολόγων. Η πορεία της τιµής του πολύτιµου µετάλλου είναι χαρακτηριστική της αγωνίας της επενδυτικής κοινότητας για τις οικονοµικές εξελίξεις σε παγκόσµιο επίπεδο. Συγκεκριµένα, το τελευταίο 12µηνο η τιµή spot έχει σηµειώσει άνοδο της τάξης του 32%, ενώ από την αρχή του χρόνου η αύξησή της ξεπερνά το 6%. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι αξίες των ράβδων και των λιρών που πωλεί η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς οι τιµές τους βρίσκονται υψηλότερα 22% – 23% σε σχέση µε ένα χρόνο νωρίτερα. Από την Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι τα αποθέµατα επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης, η οποία κυµαίνεται ανάλογα µε την ειδησεογραφία. Αν στον Τύπο «παίζουν» ειδήσεις για το ενδεχόµενο πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης, η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ποσότητα που διατίθεται στο επενδυτικό κοινό δεν ξεπερνά τα 300 κοµµάτια σε ηµερήσια βάση. Ωστόσο, όταν προκαλείται αναστάτωση λόγω της επικαιρότητας, οι πωλήσεις χρυσών λιρών µπορεί να ξεπεράσουν και τις 500. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, η αύξηση του όγκου των συναλλαγών σε σχέση µε τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν το ξέσπασµα της κρίσης ξεπερνά το 50%. Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για να επενδύσει κάποιος στο πολύτιµο µέταλλο. Συγκεκριµένα:
* Μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διαθέτει ράβδους χρυσού και λίρες Αγγλίας. Σήµερα τιµή πώλησης διαµορφώνεται στα 36 ευρώ το γραµµάριο και στα 283 ευρώ ανά νόµισµα. Ωστόσο, αξίζει να σηµειωθεί ότι το spread µεταξύ τιµής αγοράς και πώλησης διαµορφώνεται πάνω από το 20%. ∆ηλαδή, για να ρευστοποιηθεί η επένδυση στην ίδια τιµή που έγινε η αγορά, θα πρέπει να υπάρξει άνοδός της κατά αυτό το ποσοστό.
* Μέσω αµοιβαίων κεφαλαίων. Οι επενδυτές µπορούν να αναζητήσουν αµοιβαία κεφάλαια που διατίθενται στην ελληνική αγορά και επενδύουν µέρος του ενεργητικού τους σε πολύτιµα µέταλλα. Οσο πιο µεγάλη η τοποθέτηση σε χρυσό, τόσο υψηλότερη θα είναι η συσχέτιση µε την τιµή του µετάλλου στις αγορές.
* Μέσω ETF χρυσού. Πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα που διατίθενται από τις τράπεζες και τις µεγάλες χρηµατιστηριακές εταιρείες τα οποία επενδύουν στο χρυσό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ