Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών στην ιστορική συνοικία Μιντάν της Δαμασκού έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας, ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων από μια γέφυρα ανισόπεδης διάβασης στην περιοχή Μιντάν.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο. Σύμφωνα με τον μάρτυρα,, διαλύθηκαν προσωρινά αλλά ανασυντάχθηκαν.

Αρκετές χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της Συρίας, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι διοργανωτές επιθυμούν αυτές οι διαδηλώσεις να είναι οι πλέον ογκώδεις.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους και στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας, ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος.

Οι διαδηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ίσχυε στη χώρα για 48 χρόνια. Η άρση του μέτρου αυτού αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στη Συρία.

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές μιλούν για «νίκη», τονίζοντας ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταλύθηκε, δεν ήρθη».

Παράλληλα, σύροι ακτιβιστές που συντονίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ασαντ αξίωσαν την κατάργηση του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ του Μπασάρ Αλ Ααντ και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Στην πρώτη κοινή ανακοίνωση που εκδίδουν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία, πριν από πέντε εβδομάδες, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που εκπροσωπούν τις επαρχίες σε όλη τη Συρία, υπογραμμίζουν ότι «τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής».

«Ολοι οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο υπάρχων μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από έναν με συγκεκριμένη δικαιοδοσία, ο οποίος θα λειτουργεί βάσει του νόμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.