Με αεροπλάνα, βαπόρια και χιλιάδες Ι.Χ. εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι για να περάσουν, όπως ταιριάζει, τις ημέρες του Πάσχα στην ελληνική ύπαιθρο.

Από το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά, ενώ από τις 12.00 το μεσημέρι και έως τις 8.00 το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσει από τις δυο Εθνικές Οδούς το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων. Ήδη η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους, από το πρωί παρουσιάζει αύξηση κατά 70% σε σχέση με άλλες ημέρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Τροχαίας το δεύτερο κύμα των Αθηναίων που θα γιορτάσουν το Πάσχα μακριά από την πρωτεύουσα θα αναχωρήσει την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ ελάχιστοι θα είναι όσοι θα περιμένουν να ταξιδέψουν το Μεγάλο Σάββατο.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής κ. Κ. Κρόκος ανέφερε από τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας έχουν περάσει μέχρι στιγμής περίπου 194.000 οχήματα.

Πάσχα στα διόδια το κίνημα «Δεν πληρώνω»

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζει μέσα στις γιορτές του Πάσχα το κίνημα «Δεν πληρώνω», ανοίγοντας τα διόδια σε εθνικές οδούς σήμερα, Μ.Πέμπτη και τη Δευτέρα του Πάσχα, ημέρες που αναμένεται να κορυφωθούν η έξοδος και η επιστροφή των εκδρομέων.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Μ.Πέμπτη στις 4:00 το μεσημέρι τα μέλη του κινήματος θα σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων Ελευσίνας στην εθνική οδό και στις 5 το απόγευμα θα ανοίξουν τα διόδια Τραγάνας.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 5 το απόγευμα θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια Αφιδνών, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ανοίξουν τα διόδια στον Ισθμό της Κορίνθου.

Οι ώρες αιχμής

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών την Μεγάλη Παρασκευή αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση στις δυο εθνικές οδούς από τα ξημερώματα έως το απόγευμα (05:00-17:00) και κατά την επιστροφή, κυρίως τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και την Τρίτη από 10:00 έως τα μεσάνυχτα.

Για την Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών υπενθυμίζεται ότι τα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου είναι σε πλήρη εξέλιξη με αποτέλεσμα να υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός τόσο στις δυο εθνικές οδούς όσο και σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση εντός της πόλης και ειδικότερα στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και του ΟΣΕ καθώς και στα λιμάνια.

Τα επικίνδυνα σημεία

Παράλληλα οι αξιωματικοί της Τροχαίας συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως στα σημεία των οδικών δικτύων που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα με βάση τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων και σοβαρών ατυχημάτων του 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τα σημεία αυτά είναι:

– Εθνική Οδός Μουδανιών – Κασσάνδρειας – Ποτίδαιας (καθ΄ όλη τη διαδρομή)
– Εθνική Οδός Τρικάλων – Καλαμπάκας (καθ΄ όλη τη διαδρομή)
– Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 183ο χιλιόμετρο – 196ο χιλιόμετρο μεταξύ των περιοχών Παναγιά – Χάνι Τερόβου)
– Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 119ο χιλιόμετρο – 127ο χιλιόμετρο, περιοχή Μενιδίου)
– Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 6ο – 10ο χιλιόμετρο, περιοχή Αντιρρίου)
– Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών (από το 188ο χιλιόμετρο – 205ο χιλιόμετρο, από τη περιοχή Λαμπίρι έως το Ρίο)
– Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης (από το 216ο χιλιόμετρο – 260ο χιλιόμετρο, στη περιοχή Λαμίας)
– Εθνική Οδός Πύργου – Κυπαρισσίας (στο 57ο χιλιόμετρο, περιοχή Ζαχάρω – Καλόνερο)
– Εθνική Οδός Τρίπολης – Καλαμάτας (από το 152ο – 157ο χιλιόμετρο, περιοχή Τσακώνα)
– Εθνική Οδός Χανίων – Ηρακλείου – Σητείας (από το 21ο – 31ο, στο 99ο, στο 115ο και στο 121ο χιλιόμετρο)

Απογόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Ακόμη θα ισχύσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών σε τμήματα των εθνικών οδών. Ειδικότερα αυτές θα γίνουν:

– Μ. Πέμπτη από 15.00 έως 22.00 (ρεύμα εξόδου)
– Μ. Παρασκευή από 06.00 έως 16.00 (ρεύμα εξόδου)
– Δευτέρα του Πάσχα από 15.00 έως 22.00 (ρεύμα εισόδου)

Στα λιμάνια

Τα δρομολόγια των πλοίων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100% σε σύγκριση με άλλες ημέρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θα ταξιδέψουν στα νησιά.

Αξιωματικοί του Λιμενικού διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες πως η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με την περυσινή πασχαλινή περίοδο – σε κάποιους προορισμούς ακόμη και κατά 40%.

Ηταν αναμενόμενο, παρατηρούν, συμβαίνει πάντα όταν το Πάσχα «πέφτει», όπως φέτος, πιο αργά την άνοιξη, το ταξίδι στα νησιά γίνεται πιο δελεαστικό.

Στο αεροδρόμιο

Αντίθετα, μειωμένη είναι σε σύγκριση με πέρυσι η κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με εξαίρεση την Κέρκυρα, την Χίο και την Αλεξανδρούπολη για το εσωτερικό και τις Βαρκελώνη, Πράγα, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη για το εξωτερικό, προορισμοί για τους οποίους εκτελούνται έκτακτες πτήσεις.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 453 πτήσεις, καθώς και επτά τσάρτερ και έξι έκτακτες, για την Μ. Παρασκευή 468 πτήσεις και 15 τσάρτερ, για το Μ. Σάββατο 414 πτήσεις και 24 τσάρτερ, ενώ για την Κυριακή 365 πτήσεις και δύο έκτακτες.

Στα τρένα

Με υψηλές πληρότητες, που φτάνουν έως και το 100%, αναχωρούν ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον κύριο άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Ήδη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προχωρήσει σε αύξηση της χωρητικότητας των απλών αμαξοστοιχιών κατά 15%, ενώ εξίσου υψηλές είναι οι πληρότητες για την Κυριακή και την Δευτέρα, δηλαδή τις ημέρες της επιστροφής. Με υψηλές πληρότητες και πολλά έκτακτα δρομολόγια αναχωρούν και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Κλείνουν τα Τέμπη για δύο ημέρες

Κλειστή θα είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών από την Τετάρτη 27 Απριλίου έως την Πέμπτη 28 Απριλίου.
Ο λόγος είναι ότι, κατά την πρόσφατη αξιολόγηση των ευρυμάτων του τακτικού εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα πρανή της Κοιλάδας των Τεμπών, ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη των γεωλογικών φαινόμενων στην περιοχή δημιούργησε εκ νέου την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών εκβραχισμού (ξεσκάρωμα) σε σημείο της κοιλάδας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωή της η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Η κοινοπραξία κάλεσε ειδικούς Ελβετούς αναρριχητές, οι οποίοι θα εκτελέσουν τις σχετικές εργασίες. Έτσι, η κίνηση θα διακοπεί στην κοιλάδα των Τεμπών από την Τετάρτη (06:00) έως και την (21:00)
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, καθώς και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Αστυνομία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στο τηλέφωνο 2410 741440 καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr.