Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι τα spreads ανεβαίνουν στα ύψη με σχεδόν μηδενικό όγκο συναλλαγών αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τη Μ. Πέμπτη ήταν μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας οι αναλυτές μεγάλων ξένων οίκων έχουν αρχίσει τα πονταρίσματα για την αναδιάρθρωση στα ελληνικά ομόλογα, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη την αλλαγή των όρων αποπληρωμής τους.

Ετσι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές καθιστούν αδύνατη την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των εγχώριων κρατικών τίτλων.

Συγκεκριμένα, όλα τα ομόλογα που λήγουν μετά το πακέτο στήριξης ΕΕ –ΔΝΤ ύψους 110 δισ. ευρώ καταγράφουν σημαντικές απώλειες καθώς η τρέχουσα αποτίμησή τους υπολείπεται από 30% έως 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Αναλυτικότερα, οι αποδόσεις ανάλογα με το χρόνο λήξης των ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ
(%)

20/5/2013 21%
20/8/2014 22%
20/8/2015 20%
20/7/2016 16%
20/7/2017 15%
20/7/2018 14%

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου ανήλθε έως και τις 1.185 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην ΗΔΑΤ ο τζίρος είναι αναιμικός. Την Πέμπτη η αξία των συναλλαγών στην αγορά δεν ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ.

Τα πονταρίσματα των ξένων

Οι περισσότερες ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι αργά η γρήγορα η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους. Οι αναλυτές των τελευταίων ημερών συνοψίζονται στα εξής:

– Η Citigroup εκτιμά ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και τη διαγραφή του 40% του χρέους, θα μπορέσει το τελευταίο να διαμορφωθεί σε βιώσιμα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι όσο πιο σύντομα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο το καλύτερο, καθώς μόλις οι κάτοχοι ομολόγων αντιληφθούν πλήρως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το haircut, θα θέλουν να «επισπεύσουν» τι γεγονός όσο περισσότερο γίνεται.

– Η Goldman Sachs τονίζει σε δική της έκθεση ότι αναμένει μία εθελοντική αναδιάρθρωση το 2012.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα την εξέλιξη αυτή δείχνει η σημαντική άνοδος του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.

Οι οικονομολόγοι της τοποθετούν το «κούρεμα» που θα επιβληθεί μεταξύ 20% – 60%.

– Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο η Ελλάδα να λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της επ άπειρο, καθώς εκτός από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της χώρας.

Για το λόγο αυτό οι οικονομολόγοι της δε θεωρούν μη-ρεαλιστικό το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν σε ζημιές.