Μόνον η τυπική υπογραφή του Μπασάρ αλ-Άσαντ απομένει για την οριστική άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και μισό σχεδόν αιώνα στη Σύρια: όμως είναι σαφές πως η πολυαναμενόμενη αυτή είδηση δεν αρκεί πλέον για να κατευνάσει τα πνεύματα στην χώρα, καθώς λίγο μετά την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων ξέσπασαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς, ενώ συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας ο αριστερός ακτιβιστής και πρωταγωνιστής των διαδηλώσεων στην πόλη Χομς, Μαχμούντ Ίσα.
Μαζί με την άρση του στρατιωτικού νόμου, πάντως, ανακοινώθηκε και η κατάργηση του κρατικού δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας, στο οποίο οδηγούνταν οι πολιτικοί κρατούμενοι ενώ κατοχυρώνεται μεν το (απαγορευμένο ως σήμερα) δικαίωμα οργάνωσης «ειρηνικών» διαδηλώσεων, αλλά μόνον κατόπιν σχετικής άδειας από το υπουργείο Εσωτερικών..
Ηγέτες της αντιπολίτευσης και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις «παραχωρήσεις» αυτές, αλλά και την απελευθέρωση άγνωστου αριθμού πολιτικών κρατουμένων, το Μπα’αθικό καθεστώς της Δαμασκού θα προχωρήσει σε ακόμη σκληρότερη αναμέτρηση με τους διαδηλωτές: δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το υπουργείο Εσωτερικών, που όπως είδαμε καλείται να «αδειοδοτεί» από εδώ και πέρα τις συγκεντρώσεις, έκανε λόγο χτες σε επίσημη ανακοίνωση του για «ένοπλη εξέγερση» Σαλαφιστών ισλαμιστών – ανακοίνωση στην οποία «απάντησαν» οι χιλιάδες διαδηλωτές της Μπανιάς τραγουδώντας ομαδικά το σύνθημα «δεν είμαστε τρομοκράτες, θέλουμε ελευθερία».
Ως τώρα, η άρση του στρατιωτικού νόμου αποτελούσε το βασικό αίτημα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών: όμως οι νέες διαδηλώσεις στη Χομς και την Μπανιάς ζητούν πλέον ανοιχτά την παραίτηση του αλ-Άσαντ, επιμένοντας πως θα μετατρέψουν τις πλατείες των πόλεων σε «Ταχρίρ», έως ότου επιτύχουν το σκοπό τους. Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι της Χομς υπέγραψαν διακήρυξη που καλεί το στρατό «να μην χυθεί αίμα των έντιμων Σύριων», αρνούμενοι τις κατηγορίες για δράση πυρήνα Σαλαφιστών στην πόλη.
«Όλες οι υποσχέσεις είναι σκέτα λόγια. Οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν ως ότου όλα τα αιτήματα μας ικανοποιηθούν ή το καθεστώς πέσει», δήλωσε ο 80χρονος πρώην δικαστής και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χαϊθάμ Μαλέχ.
Ο διάσημος δημοσιογράφος και αραβολόγος Ρόμπερτ Φισκ, πάντως, δεν δείχνει καθόλου βέβαιος για το μέλλον του δικτατορικού καθεστώτος: όπως γράφει σήμερα στον Independent, η αποτυχία του Ασαντ να απομακρύνει από την κυβέρνηση τα πιο διεφθαρμένα στελέχη της, αρκετά από τα οποία τυγχάνουν και στενοί συγγενείς του. Μόνον αν προχωρήσει σε μια εσωτερική, ενδο-οικογενειακή «κάθαρση», γραφείο Φισκμπορεί ο γιος του Χαφέζ αλ-Άσαντ να διασώσει το ετοιμόρροπο σύστημα εξουσίας του Μπα’αθισμού.