Φουκουσίμα-Εμπειρογνώμονες για τα αίτια του πυρηνικού ατυχήματος

Κλιμάκιο ειδικών που θα ερευνήσουν τα αίτια του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας αποφάσισε να στείλει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Ντένις Φλόρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, δήλωσε από τη Βιέννη ότι η υπηρεσία θα στείλει μία πρώτη ερευνητική ομάδα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πριν τη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στο τέλος Ιουνίου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια.

Η ομάδα των ειδικών θα ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη συνέχεια. Η ΙΑΕΑ θα συνεργαστεί με την ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.

Η ΙΑΕΑ ελπίζει ότι η ομάδα των ερευνητών θα κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, ώστε όσοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της διαρροής ραδιενέργειας να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό.

Ο Φλόρι πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που διαρρέουν από το πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να μειωθούν σημαντικά αν οι προσπάθειες να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο.

Η TEPCO, διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να καταφέρει να παρέχει σταθερή ψύξη και στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού μέσα σε τρεις μήνες και ότι θα μπορέσει να θέσει ολόκληρο τον σταθμό υπό έλεγχο μέσα σε έξι μήνες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η κατάσταση και άλλων ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών, ανάμεσά τους και ο γειτονικός Φουκουσίμα Νταΐνι (Φουκουσίμα 2) και ο πυρηνικός σταθμός Οναγκάουα στην περιοχή Μιγιάγκι, που σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το σεισμό.

«Πρέπει να εκτιμηθεί αν είναι σε καλή κατάσταση μετά το σεισμό ή αν πρέπει να ληφθούν μέτρα» δήλωσε ο Φλόρι. «Αυτός θα είναι ο ρόλος μας, να βοηθήσουμε στην εκτίμηση της κατάστασης με βάση τα δεδομένα ασφαλείας της ΙΑΕΑ» υποστήριξε.Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τόσο η TEPCO όσο και η εταιρεία Tohoku Electric Power Co αναμένεται να λάβουν 400.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ινδονησία.

Το καύσιμο αυτό θα τροφοδοτήσει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς καθώς το Τόκιο και η βορειοανατολική Ιαπωνία αντιμετωπίζουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 11ης Μαρτίου στη Φουκουσίμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk