Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ’ αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία.
Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου -αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος στην Τυνησία- και διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, ανακρίθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν.
Ο Σουλεϊμάν ήταν ο άνθρωπος που ορίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, σε μία ύστατη προσπάθεια του Χόσνι Μουμπάρακ να κάμψει τις αντιδράσεις των διαδηλωτών και να παραμείνει στην εξουσία. Η προσπάθεια απέτυχε και στις 11 Φεβρουαρίου ο επί 30 έτη πρόεδρος της Αιγύπτου παραιτήθηκε.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα αναφέρεται πως ο Ομάρ Σουλεϊμάν ανακρίθηκε «σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών για τα γεγονότα της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου, για το θάνατο διαδηλωτών που μετείχανσε ειρηνικές διαδηλώσεις και για την περιουσία του πρώην προέδρου και της οικογένειάς του».
Υπενθυμίζεται πως ο Χόσνι Μουμπάρακ τελεί υπό κράτηση στο διεθνές νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ και αναμένεται να ανακριθεί αναφορικά με τις κατηγορίες του θανάτου αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας.
Κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι δύο γιοι του Γκαμάλ και Αλαά και βρίσκονται υπό κράτηση στη φυλακή Τόρα, στο Κάιρο.