Γ. Παπακωνσταντίνου: «Εναλλακτική λύση το EFSF το 2012»

Εν μέσω καταιγισμού φημών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε την Τετάρτη σε ενδεχόμενη λύση στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους του 2012 από το προσωρινό ταμείο στήριξης της ΕΕ, το EFSF, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ως τότε να επιστρέψει στις αγορές.

Εν μέσω καταιγισμού φημών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε την Τετάρτη σε ενδεχόμενη λύση στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους του 2012 από το προσωρινό ταμείο στήριξης της ΕΕ, το EFSF, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ως τότε να επιστρέψει στις αγορές.

Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε χθες το βράδυ την παρέμβαση του εισαγγελέα για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι των φημών περί πτώχευσης της χώρας.

Αναζητούνται 27 δισ. ευρώ το 2012

Το μνημόνιο προβλέπει την έκδοση ομολόγων το 2012 για άντληση 27 δισ. ευρώ από τις αγορές για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων, καθώς ο δανεισμός των 110 δισ. ευρώ (συνολικά) από τις δόσεις του μνημονίου δεν επαρκεί για τις ανάγκες της χρονιάς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη δυνατότητα αγοράς των ομολόγων της Ελλάδας από το ταμείο EFSF και πρόσθεσε ότι «δεν είναι κανενός πρόθεση να βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ελλάδα το 2012».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε καμμία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους»
διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε «κακοφωνία» τις συνεχείς δηλώσεις επί του θέματος το τελευταίο διάστημα.

Το καλοκαίρι ομόλογα για ομογενείς στις ΗΠΑ

Οσον αφορά τα λεγόμενα «ομόλογα διασποράς», ο υπουργός σημείωσε ότι τον Ιούνιο θα οκοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της έκδοσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ομόλογα θα κυκλοφορήσουν από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι και θα απευθύνονται σε ομογενείς που κατοικούν στις ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα εκδόσει ομόλογα ύψους 3 δισ. δολαρίων (2,14 δισ. ευρώ) στις ΗΠΑ και αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα ακολουθήσει ανάλογη κίνηση και στην Αυστραλία.

«Μέρος της αξιολόγησης η μελέτη βιωσιμότητας χρέους»

Απαντώντας σε ερώτημα για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητο συστατικό της τριμηνιαίας αξιολόγησης».

«Θεωρώ ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο αλλά η βιωσιμότητα στο μυαλό των αγορών εξαρτάται από το πως προχωράμε με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολτικής»
τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερχονται 10 Μαΐου οι επικεφαλής της τρόικας

Οσον αφορά την αξιολόγηση για τη δόση του Ιουνίου, ύψους 12 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου ενώ οι επικεφαλής του κλιμακίου στις 10 του ίδιου μήνα ώστε να συζητηθεί μαζί τους με λεπτομέρειες και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

«Δεν αρκεί μόνο να πεις ότι θα εξοικονομήσεις ένα ποσό, πρέπει να εξηγήσεις ακριβώς και πως θα γίνει»
σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώνοντας (εμμέσως πλην σαφώς) τις πληροφορίες ότι η τρόικα σκληραίνει της στάση της και ζητάει πλέον περισσότερες εξηγήσεις για τα στοιχεία που της παρουσιάζονται και όχι «νούμερα στον αέρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk