Με το «Μαγικό Βιολί» του Νίκου Ξανθούλη, μια όπερα για «Νεανικά Αυτιά», συμμετέχει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Οπερας» τις οποίες γιορτάζουν στις 7 και 8 Μαΐου τα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα.

«Νεανικά Αυτιά» («Young Ears») είναι το διεθνές θέμα το οποίο έχει επιλεγεί για τον εφετινό εορτασμό και απευθύνεται σ΄όλους όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας. Ειδικότερα, τα παιδιά θα μπορέσουν ν΄ανακαλύψουν νωρίς το είδος, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από προκαταλήψεις και στερεότυπα αλλά και οι ενήλικες μπορούν να ενθαρρυνθούν προκειμένου να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του λυρικού θεάτρου.

Σε ο, τι αφορά το «Μαγικό Βιολί», τη σύνθεση αλλά και τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Νίκος Ξανθούλης, το λιμπρέτο είναι της Μαριβίτας Γραμματικάκη, η σκηνοθεσία της Λένας Γεωργιάδου ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Χρυσάνθη Ψαροπούλου. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Κασιούμης, ο Παύλος Μαρόπουλος, ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος, η Αρτεμις Μπόγρη και ο Γιάννης Φίλιας.

Τις δύο αυτές ημέρες (από τις 15.00 ως τις 19.00), η Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει τις πόρτες του θεάτρου «Ολύμπια» ανοιχτές για όσους θελήσουν να εισέλθουν στα άδυτα της όπερας, να γνωριστούν με τους καλλιτέχνες της αλλά και να επισκεφθούν τα παρασκήνια. Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να συζητήσει με τον συνθέτη, τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές.