Στην πρώτη γραμμή θέτει ο Περισσός το ζήτημα ανατροπής «της εξουσίας των μονοπωλίων», και όχι μόνο μιας συντηρητικής κυβέρνησης. Ζωτική χαρακτήρισε, χθες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την ανάγκη ο λαός «να επιβάλλει με τη δύναμή του, την εργατική λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία».
Όπως είπε, το ΚΚΕ δεν υποτιμά τη σημασία κινητοποιήσεων για άμεσα πιεστικά προβλήματα, αλλά «επείγει ο καθολικός αποτελεσματικός γενικός πολιτικός και κοινωνικός αγώνας που θέτει στόχο προοπτικής, δίνει οριστική διέξοδο». Και συμπλήρωσε: «Ο αντίπαλος δρα στρατηγικά, επομένως και το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει στρατηγικά».
Αναφερόμενη στο ζήτημα των εκλογών, τόνισε ότι η ΝΔ τις περιμένει για να γίνει αυτή κυβέρνηση, «δηλαδή φαύλος κύκλος. Από τον ένα κίνδυνο- θάνατο στον άλλο κίνδυνο- θάνατο. Από τον Άννα στον Καϊάφα», ενώ το ΛΑΟΣ ζητά εκλογές, «για να βάλει πλάτη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ».
Επεσήμανε ότι παρασκηνιακά γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια πιο ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «ώστε να μπει ο λαός ακόμα περισσότερο στη γωνία». Επίσης, εγκάλεσε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί «πλασάρουν ότι μια κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει προοδευτικά χωρίς να στραφεί κατά των μονοπωλίων και να τα καταργήσει. Ότι μπορεί να είναι φιλολαϊκή και ταυτόχρονα να μη συγκρουστεί συνολικά με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κομματάκια της εκλογικής πίττας».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το ΚΚΕ είναι σε εκλογική ετοιμότητα, επιθυμεί να φύγει μια ώρα γρηγορότερα η κυβέρνηση και ζητά από το λαό να χρησιμοποιήσει σωστά το όπλο της ψήφου και να απορρίψει την αποχή γιατί «είναι στήριξη του πολιτικού συστήματος». Όπως είπε, και το ΚΚΕ παλεύει να επέλθει μια θεαματική μείωση της εκλογικής και της πολιτικής δύναμης των δυο κομμάτων, αλλά δεν μεταθέτει τη λύση «στον φαύλο κύκλο της εναλλαγής», γι αυτό καλεί το λαό «να μη παγιδευθεί στα πολιτικά σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος». Οι εκλογές, σύμφωνα με τον Περισσό, μπορούν να σπρώξουν τα πράγματα προς τα εμπρός αν κερδίσει έδαφος «η πολιτική ρήξης και ανατροπής, αν ενισχυθεί η κοινωνική λαϊκή συμμαχία σε βάρος της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, αν στηριχτεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».
Κάλεσε τους εργαζόμενους, έχοντας πλέον την «σκληρή εμπειρία από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τη διαχείριση της» να δώσει «πρωτοφανή μαζικότητα και αποτελεσματικότητα στους ταξικούς αγώνες, στην πολιτική πάλη. Μαζί με το ΚΚΕ, σε συνεργασία και συμπαράταξη».
Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι το χρέος είναι συνοδοιπόρος και αποτέλεσμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ότι μεγαλώνει στις συνθήκες της κρίσης. Έτσι, χαρακτήρισε παραπλάνηση και κοροϊδία, επικίνδυνη για το λαό την τακτική των κομμάτων να επικεντρώνονται σε προτάσεις γύρω από το χρέος.
Η ΝΔ, σημείωσε, στηρίζει όλα τα μέτρα του Μνημονίου, «προτείνει ακριβώς τα ίδια με την κυβέρνηση, την οποία την κατηγορεί κυρίως για ανικανότητα», ενώ το ΛΑΟΣ και ψηφίζει το Μνημόνιο και «μετανιώνει» γι’ αυτό- «είναι και με την κυβέρνηση και τη ΝΔ, ανάλογα ποιο από τα δύο κόμματα θα του δώσει ένα ή δύο υπουργεία σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ ότι είναι σήμερα «πιο πολύγλωσσος από ποτέ». Σημείωσε ότι «πότε υποστηρίζουν την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, πότε μιλάνε για διαγραφή του χρέους, πότε μιλάνε για αναδιαπραγμάτευση, πότε για μερική διαγραφή του χρέους, άλλοτε για κρατικοποίηση τριών τραπεζών, άλλοτε για κρατικοποίηση όλων των τραπεζών. Θυμούνται που και που την ευρωλαγνεία τους και για να την μετριάσουν μιλάνε για επανίδρυση της ΕΕ και για την ανάδειξη χαρισματικών ηγετών». Όσο για τη Δημοκρατική Αριστερά και την Δημοκρατική Συμμαχία, σημείωσε ότι «περισσότερο μοιάζουν με δορυφόρους του ΠΑΣΟΚ, εραστές της ταξικής συνεργασίας».