Φτερά στις αντιευρωπαϊκές κερδοσκοπικές δυνάμεις έδωσε η αναπάντεχα μεγάλη εκλογική απήχηση που είχε η ευρωσκεπτικιστική προπαγάνδα του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, όπως αποδείχθηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη σκανδιναβική χώρα. Καθώς είναι πιθανότατη η συμμετοχή του κόμματος αυτού στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Φινλανδίας, οι αγορές θεωρούν ότι το Ελσίνκι θα μπλοκάρει τη συνέχιση της χορήγησης κοινοτικής βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ευλόγως κλιμακώνονται οι πιέσεις προς ό,τι το ευρωπαϊκό, με πρώτο στόχο βεβαίως το ευρώ.

Στο Λονδίνο η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος υποχώρησε μέχρι τα 1,4350 δολάρια σήμερα το πρωί από το επίπεδο των 1,4430 δολαρίων που βρισκόταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης, παρά το νέο κρεσέντο δηλώσεων, που είχαμε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί επικειμένων νέων αυξήσεων των ευρωεπιτοκίων.

Τα spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ με βάση τα πονταρίσμτα στα CDS η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας έφθασε πλέον στο 60%. Και στην πορτογαλική αγορά ομολόγων βεβαίως οι πιέσεις είναι ασφυκτικές – σήμερα το πρωί η απόδοση των 10ετών ομολόγων της κυβέρνησης της Λισαβόνας άγγιξε το 9% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Bloomberg.

Η προοπτική περαιτέρω ανόδου των ευρωεπιτοκίων, βεβαίως, επέδρασε και στις αγορές κεφαλαίων διότι οι επενδυτές φοβούνται ότι τα νέα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας που προανήγγειλαν οι ευρωτραπεζίτες στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την κούρσα των τιμών θα περιορίσουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αφ’ ενός επειδή τα υψηλά επιτόκια φρενάρουν την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης και αφ’ ετέρου επειδή αυξάνουν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Οι ενδείξεις από τις συναλλαγές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) προοιωνίζονται πιέσεις στις τιμές των μετοχών σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεν είναι μόνο η ευρωζώνη όμως που προσανατολίζεται σε νέα περιοριστικά της ρευστότητας μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. Η κινεζική ηγεσία επίσης προανήγγειλε ανάλογα μέτρα έπειτα από την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% το Μάρτιο από 4,9% που ήταν το Φεβρουάριο (τα νέα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή). Βεβαίως η κινεζική οικονομία καλπάζει με ρυθμό 9,7% σε ετήσια βάση ενώ η ευρωπαϊκή πασχίζει να ξεπεράσει τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Η ουσία είναι ότι η σφιχτότερη νομισματική πολιτική, που προανήγγειλαν η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, επηρέασε και τις αγορές εμπορευμάτων και δη την αγορά του πετρελαίου, διότι αν τα υψηλά επιτόκια φρενάρουν την ανάπτυξη θα φρενάρουν και τη ζήτηση για πετρέλαιο και ενέργεια εν γένει. Η προοπτική αυτή δεν πυροδότησε ένα ξεπούλημα στα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου, διότι οι πετρελαϊκές αγορές το τελευταίο διάστημα των μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων αποτελούν προνομιακό καταφύγιο των επενδυτικών κεφαλαίων. Αλλά στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε σήμερα το πρωί κατά 70 σεντς στα 108,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου υποχωρουσε κατά 46 σεντς στα 122,99 δολάρια το βαρέλι.