Τα προγράμματα της αγοράς

Τα οφέλη της συστηματικής αποταμίευσης αναδεικνύονται μέσα από τα προγράμματα σύνταξης που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες. Μέσω των προϊόντων αυτών, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν για το μέλλον ένα έξτρα εισόδημα, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις παροχές από τη δημόσια ασφάλιση. Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της …

Τα οφέλη της συστηματικής αποταμίευσης αναδεικνύονται μέσα από τα προγράμματα σύνταξης που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες. Μέσω των προϊόντων αυτών, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν για το μέλλον ένα έξτρα εισόδημα, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις παροχές από τη δημόσια ασφάλιση.

Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς θα εφαρμοστούν σταδιακά σε όλους τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι νέοι κανόνες για τον χρόνο αποχώρησης από την εργασία τους και για τον υπολογισμό της σύνταξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών θα κληθεί να εκπαιδεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία μέσω της συστηματικής αποταμίευσης μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής όταν συνταξιοδοτηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η διείσδυση των προϊόντων μακροπρόθεσμης διάρκειας στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μέση ετήσια δαπάνη για ασφάλειες ζωής δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ στη χώρα μας, τη στιγμή που στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι μεγαλύτερος των 1.000 ευρώ. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος την αποταμίευση τόσο καλύτερους όρους θα πετύχει, υπό την έννοια ότι θα χρειάζεται η καταβολή ενός πολύ μικρού ασφαλίστρου κάθε μήνα για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής ανταμοιβής ύστερα από κάποια χρόνια.

Τα προγράμματα διατίθενται με εγγυημένη απόδοση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 2% ως 3,5%, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής του κινδύνου που θα αναλάβει ο ασφαλισμένος. Υπάρχουν προϊόντα που δεν έχουν έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών, ενώ άλλα επενδύουν σε πιο ριψοκίνδυνα αξιόγραφα, δίνοντας τη δυνατότητα εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν την ευχέρεια αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου με βάση τον πληθωρισμό, με στόχο την προστασία του επενδυόμενου κεφαλαίου από την άνοδο των τιμών. Παράλληλα τα προγράμματα σύνταξης μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες καλύψεις ζωής και υγείας, οι οποίες εξασφαλίζουν έναντι όλων των κινδύνων τους ασφαλισμένους.

Ολα τα πακέτα της αγοράς θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», στη διεύθυνση www.tovima.gr.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk